Jome Omvårdnad är i själva verket inte ett utan tre företag. Ett handelsbolag som ägs av två aktiebolag. Det är något som kan få stor betydelse för de anställda menar konkursförvaltaren Bo Lindeberg som är en av dem som utreder Södertäljeföretagets konkurs.

– Jag har pratat med företrädare för företaget som hävdar att de som arbetade med personlig assistans var anställda i handelsbolaget och de som arbetade med hemtjänst var anställda i ett av aktiebolagen. Det har betydelse för hur de kan få ut sina löner, säger han.

Orsaken till företagets konkurs är att polisen gjorde en razzia mot dem i november. KA skrev om händelserna som ledde till att vd:n Silva Gunduz och flera andra som arbetade i företaget häktades misstänkta för ekonomisk brottslighet. Södertälje kommun sa med omedelbar verkan upp avtalet om hemtjänst och de anställda blev utan jobb och lön. Vid en konkurs kan konkursförvaltaren bestämma att de anställda ska få lön från den statliga lönegarantin. De får då ersättning för utebliven lön från staten istället för företaget.

– Det är en rättighet alla löntagare i Sverige har vid en konkurs. Det gäller löner som tjänats in tre månader innan konkursansökan gjordes och det måste finnas underlag för hur mycket lön det gäller. Jag har fått in underlag för alla personliga assistenter och troligen kommer de att kunna få pengar i nästa vecka, säger Bo Lindeberg.

Så blir det däremot inte för de för de hemtjänstanställda. Är de anställda i aktiebolaget som inte gått i konkurs kan de inte få statlig lönegaranti. De måste istället kräva sina löner från aktiebolaget där det finns pengar.  Men eftersom polisen har frusit tillgångarna under sin utredning kan det ta tid innan det blir möjligt.

Från Kommunal menar man bestämt att att alla som arbetat med hemtjänst också varit anställda i handelsbolaget.

– Vi är säkra på att det är så men det är svårt att bevisa nu eftersom polisen vid razzian har lagt beslag på all administration, säger Pär Bergström, ombudsman för Kommunal i Stockholm.

Han har aldrig varit med om ett sådant komplicerat ärende som det här.

– Turerna kring Jome Omvårdnad liknar en fjällvandring. Man tror att man är nära högsta toppen, men så går man lite till och så kommer nästa och nästa och nästa. Jag vågar inte längre gissa hur lång tid det kommer att ta innan de anställda får sina löner. Många av dem har haft det tufft över jul och i början av året. Det glädjande är att de äntligen börjar få a-kassa nu, säger han.