Kajsa Johansson och Stig Oregren vid bassängen.

Vintern har nått halvtid och i Sverige är det mörkt och kallt. Men Kajsa Johansson från Stockholm behöver varken skotta fram bilen eller ta på sig vintermunderingen. I stället stoppar hon fötterna i ett par flip-flops och promenerar till jobbet. 

KA träffar henne på strandpromenaden i Los Cristianos tillsammans med brukaren Stig Oregren, 54 år, från Sunne. De stannar till i skuggan av en palm och beundrar ett sandslottsbygge i storlek XXL. Sedan är det dags att gå tillbaka och byta om inför vattengymnastiken. För MS-sjuke Stig är den en del i rehabiliteringen. För Kajsa är det en vanlig dag på jobbet.

Det var när Kajsa, i egenskap av personlig assistent, följde med en brukare till Teneriffa förra vintern som tanken på att återvända och stanna en hel säsong i värmen, slog rot.

– Jag tyckte jättemycket om mina brukare men jag behövde ett avbrott i vardagen. Och jag vet att jag är välkommen tillbaka på timanställning när jag kommer hem.

I augusti packade Kajsa sin väska och köpte en enkel biljett till Teneriffa, på vinst och förlust.

– Det enda jag hade bokat hemifrån var Julias skola. Jag hade på känn att det andra skulle ordna sig när jag väl var på plats. Hade det gått åt skogen så hade jag väl fått ge upp och åka hem igen…

De första veckorna fick Kajsa bo hos en vän. Hon ägnade dagarna åt att söka jobb och bostad. När dottern anlände några veckor senare, så hade hon ordnat en möblerad lägenhet med havsutsikt och ett tillfälligt restaurangjobb.

I oktober fick Kajsa ”rena drömjobbet” på rehabiliteringsanläggningen Vintersol.  Där jobbar hon dels som assistanssamordnare med att pussla ihop scheman för elva assistenter. Dels som personlig assistent och vårdbiträde.

– Ingen dag är lik den andra. Det händer mycket hela tiden och det gillar jag!

Kajsa menar att vardagen på ett vis inte är så olik den svenska. Väckarklockan ringer på morgonen och hon och dottern går till jobb och skola.   

– Den stora skillnaden är vad vi gör efteråt. Här har vi varken TV, dator eller ens mobiluppkoppling. I stället tar vi ett dopp i poolen, spelar tennis eller går till stranden.

Om allt praktiskt löser sig så återvänder jag gärna hit för att jobba fler säsonger. Livet är så lätt att leva här.

Även på jobbet gör klimatet skillnad. De flesta gäster är svenskar med reumatiska eller neurologiska diagnoser som kommit hit för att få rehabilitering under fyra veckor. 

– I mitt yrke träffar man många människor som mår dåligt och har ont i sina kroppar. I värmen mår de bättre både fysiskt och psykiskt, berättar Kajsa. 

I Sverige jobbade Kajsa framför allt med tre återkommande brukare. Här träffar hon gästerna under en intensiv månad innan de återvänder hem och de nya anländer.

– Det är omöjligt att veta exakt hur mycket hjälp gästerna behöver innan vi träffat dem. Dessutom skiftar behoven hela tiden. Plötsligt vill en gäst gå på en flamencoshow. Eller så blir någon sjuk och behöver hjälp till läkare. Då är det upp till mig att boka om assistenterna så att allt flyter på.

Trots att Kajsa sade upp sig från en fast anställning, så är hon övertygad om att utlandstjänsten kommer att gynna hennes jobbutsikter. 

– Det här borde vara en merit på mitt CV! Man blir otroligt flexibel av att jobba med så här korta planeringar och med så många brukare. 

Den ursprungliga planen – att återvända till Sverige i december – är redan ändrad. Kajsa och hennes dotter trivs så bra att de har beslutat sig för att stanna på kanarieön i ytterligare ett halvår.

– Om allt praktiskt löser sig så återvänder jag gärna hit för att jobba fler säsonger. Livet är så lätt att leva här.

ID. Kajsa Johansson

Ålder: 28 år.
Bor: Just nu i en trerumslägenhet i Los Cristianos på kanarieön Teneriffa. Vanligtvis i en trea i Hagsätra, i södra Stockholm. Yrke: En kombinerad tjänst som assistanssamordnare, personlig assistent och vårdbiträde på rehabiliteringsanläggningen Vintersol.
Bäst med att jobba utomlands: ”Det finns så många fördelar! Man träffar spännande människ-or och lär sig ett nytt språk.”
Sämst med att jobba utomlands: ”Att man är långt borta ifrån släkt och vänner.”
Om facket: Kajsa valde att stanna kvar i facket. Hon skulle önska att man fick ha sitt medlemskap vilande när man jobbar utomlands en säsong.
Lön: Genomsnittslönen för en personlig assistent i Sverige, heltidsanställd i kommun, är 21 900 kronor.  I Spanien är löneläget lägre.

Att tänka på inför utlandsjobbet

Kontakta din a-kassa för att få veta vilka regler som gäller dig och vilka papper du behöver ha med.
Kolla med Försäkringskassan vilket sjukförsäkringsskydd som gäller. Be att få ett Europeiskt sjukförsäkringskort (om du söker jobb i Europa).
Kontakta Skatteverket för att få veta vilka skatteregler som gäller.
Det kan vara bra att ha med översatta ansökningshandlingar, anställningsintyg och skolbetyg om du ska söka jobb på plats.
Om du fått ett jobb innan du åker så be om att få ett anställningskontrakt, så att du vet exakt vad som gäller.  
Läs mer om arbetsmarknad, arbets- och levnadsvillkor i Europa på www.eures.europa.eu.