Och de är inte ensamma. Även i Växjö, Falköping, Mjölby, Skara, Vindeln och Ljungby försvinner nu friskvårdstid, enligt Tidningen Vision.

Många kommuner brottas med snäva budgetar. När kommunernas bidrag från staten inte räcker, behöver deras kostnader skäras eller egna skatter höjas.

Mycket riktigt höjer också 106 av landets 290 kommuner kommunalskatten i år. Med inspiration från tillverkningsindustrin, är det nog också många som ser sin chans att strama åt i verksamheterna.

Företag strävar nämligen ofta efter att göra sin produktion så slimmad som möjligt. Detta arbetssätt som kallas ”Lean” växte fram hos bilföretaget Toyota. Allt som inte skapar värde för slutkunden ska bort. Ingen onödig luft, allt ska vara tajt.

I många kommuners pressade ekonomiska situation är det inte konstigt att man inspireras av idéer som Lean. Men även om modellen fungerar i tillverkningsindustrin, måste vi minnas att människor inte är muttrar.

Vi behöver, som bekant, luft. Vi är inte heller förbrukningsvaror, utan ska hålla hela livet. Att snåla på friskvårdstimmen kan därför bli dyrt i längden. Friskvårdstid har visat sig minska just sjukfrånvaro och de anställda har upplevt att de uträttar mer på arbetet.

Kanske faller inte heller kostnaden för de slopade friskvårdstimmarna helt på kommunens eget konto, ens i längden. Kanske tvingas den anställda vars friskvårdstimme försvinner själv bära en del av kostnaden, i form av tröttare kropp eller mer sjukfrånvaro. Eller så får kanske det offentliga betala, när kroppen till slut inte håller.

Exakt hur mycket tid för friskvård som är bäst är såklart svårt att säga. Men för kommunalarna som sliter i skolbespisningen eller hemtjänsten spelar den timme i veckan de får roll. Åsa och hennes kollegor på förskolan i Falun vågade börja träna tack vare friskvårdstimmen.  Det är inte bara en vinst för dem, utan för hela samhället.

Sedan 2010 ökar sjukskrivningarna igen i Sverige. När kommun efter kommun slopar friskvårdstimmen, bör varningsklockorna ringa inne på regeringskansliet. Pengarna Reinfeldt la på det femte jobbskatteavdraget skulle ha gjort större nytta ute i kommunerna.

Om författaren

Agneta Berge går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion. Under två veckor praktiserade hon på Kommunalarbetaren. Agneta Berge jobbar på LO och skriver även på Politism.se.