Den gamla maktbalansen mellan arbete och kapital gällde inte längre.  Nu var det kapitalets värderingar som övervägde.  
Jag kom att tänka på detta när den krympande journalistiken om arbetsmarknaden diskuterades på ett seminarium nyligen. Medieföreträdarna i panelen tyckte att facket var dåligt på att ”sälja in” sina nyheter. 

Fackets toppar sa att när de försökt göra det visade det sig vara jättejobbigt. För sedan redaktionerna slutat upp med specialreportrar och alla ska skriva om allt, så är många journalister okunniga om centrala begrepp i den fackliga världen.

Och förhandlingsfrågor är inte särskilt sexiga. En gång under min korta karriär som arbetsmarknadsreporter på TV gjorde jag ett försök att pigga upp nyhetsrapporteringen. LO hade avbrutit förhandlingarna och jag gjorde ett inslag där LO-topparna morskt marscherade ut från huset på Blasieholmen.

Några dagar senare hade man i smyg börjat förhandla igen. Den kvällen vevade vi filmen baklänges i TV, så att LO:s förhandlare med ryggen före gled in i SAFs högkvarter.

Parterna var inte roade. När jag ringde dem vägrade de länge intervjuer.  ”Du kan väl köra den där jävla filmen i stället”, fräste en facklig företrädare.   

På seminariet om arbetsmarknadsjournalistiken sa en mediechef: ”Vi lever i en ny tid”.

Men gör vi verkligen det? 

På 70-talet kunde TV:s nyhetssändningar toppas av arbetsmiljölarm om vinylklorid och flygbränslet MC 77.  När nuförtiden inhyrda byggnadsarbetare slår ihjäl sig och vårdpersonal går på piller för att klara jobbet, blir det bara notiser. 

Men det är ingen ny tid. Arbetsförhållandena är lika farliga som förr eller farligare, men nyheterna filtreras bort.

Samtidigt som folk i allmänhet är upprörda över de växande orättvisorna på arbetsmarknaden, med slavliknande villkor för de mest utsatta, ska bevakningen klaras av journalister som ofta själva saknar elementär anställningstrygghet.  Det är inte nostalgi att tycka att detta är oacceptabelt.

Ja

till Nobels fredspris till NSA-avslöjaren Edward Snowden.

Nej

till Jens Spendrups, ordförande i Svenskt Näringsliv, unkna människosyn.