Varje år kommer över hundratusen personer från länder utanför EU hit för säsongsarbete. Tusentals av dem till Sverige. Ofta jobbar de inom jordbruk och trädgårdsnäring.

Enligt den nya lagen ska gästarbetarna få samma rättigheter som EU-medborgare när det gäller minimiålder för anställning, lön, arbetstider och ledighet, skriver tidningen Arbetsliv. De ska även ha rätt att gå med i facket och tillgång till pension, fortbildning och rådgivning om säsongsarbete från Arbetsförmedlingen. De ska även få rätt till lämpliga bostäder där arbetsgivaren inte får ta oskälig hyra.

LO är positivt.

– Om arbetsgivaren inte sköter sig och betalar en schyst lön ska det finnas sanktioner som ska vara effektiva och avskräckande. Det måste Sverige också införa och det är positivt, säger Thord Ingesson, migrationspolitisk talesperson på LO, till Arbetsliv.

I anställningserbjudandet ska det tydligt stå vilken lön och vilka arbetstider som gäller. Erbjudandet ska vara bindande, något det inte är i dag, påpekar Thord Ingesson.

Dock omfattas inte alla: bärplockare från Thailand, som KA skrivit om fler gånger när de blivit lurade på pengar, omfattas i de flesta fall inte då de oftast är anställda av utländska bemanningsföretag och inte svenska.

Thord Ingesson påpekar också att om dessa förbättringar bara görs för säsongsarbetare, innebär det att de personer från icke-EU-länder som är här mer permanent och arbetar får sämre skydd än säsongsarbetarna.

EU-länderna har nu två och ett halvt år på sig att införa direktivet.