I höstas skrev KA om Lena Sjöstrand och hennes kollegor som förlorade jobben när Samhall tog över städningen av kommunala lokaler i Alingsås. Förra veckan fick hon och 19 tidigare medarbetare veta att Samhall vill anställa dem på ett tvåmånaderskontrakt med lägsta möjliga lön, på halvtid. Om de tackar nej skrivs de ut från A- kassan, då arbetssökande inte får avstå från anställning.

– De vill tvångsanställa oss. Först tar de våra jobb och nu vill de att vi ska sjunka ännu lägre, säger Lena.

Själv fick hon sin handläggare på Arbetsförmedlingen att övertala a-kassan att ge henne dispens då hon mådde psykiskt dåligt. Flera av hennes före detta kollegor började i tisdags städa förskolor åt Samhall.

– Vi sitter i en rävsax, säger städaren Kerstin Sanfridsson.

Hon hade jobbat med städning i tolv år och tjänade 21 140 kronor i månaden på V-städ innan hon blev arbetslös vid årsskiftet. Hennes månadslön på Samhall är nästan 3 000 kronor lägre och hon får bara jobba 50 procent.

– Det var en chock att bli arbetslös. När några av oss då frågade om de kunde få jobb på Samhall fick de nej för att de var för friska, men nu duger vi tydligen. Som jag förstått har det varit mycket klagomål på Samhalls städning. Det känns motigt att gå in och hjälpa dem som tog våra jobb, men vad ska vi göra? Jag kan inte vara utan A- kassa.

Ingvor Pettersson och Joakim Mjörnemyr på Kommunal Alingsås tycker att de arbetslösa städarna blir utnyttjade.

– Det är rena lönedumpningen, menar Ingvor.

– Samhall har tagit sig an ett uppdrag de inte klarar av. Jag tycker även att kommunen brister i sitt ansvar för medborgarna när de försätter folk i den här situationen, säger Joakim.

Upphandlingschefen i Alingsås kommun, Magnus Bernhardsson, uppger för KA att han inte är bekant med städarnas situation.

– Uppdraget ligger hos en privat leverantör och är inte kommunens ansvar.

Pia Strömsholm, distriktschef på Samhall Göteborg med kranskommuner, anser inte att upphandlingsavtalet brutits.

– Det står i kollektivavtalet att vi vid behov kan komplementera med tillfälliga anställningar. Under de nio veckor vi haft uppdraget har sjukfrånvaron varit hög, därför beslöt vi att ta in 15 städare utifrån. Vi kontaktade Arbetsförmedlingen som fick komma med förslag på erfarna städare, vi har inte medvetet rekryterat personer som tidigare jobbat hos V-städ.

De låga lönerna hänvisar Pia Strömsholm till att gällande kollektivavtal följts.

– Inom Samhall är det arbetsuppgifter snarare än meriter som styr lönenivån, då vi vill stimulera utveckling. Byter man jobb får man väl ofta räkna med att gå ned i lön. Men vi har gett lite högre till några av de tillfälligt anställda som har lång erfarenhet.

Att flera av de arbetslösa städarna är missnöjda kan Pia Strömsholm förstå.

– Några var uppenbart negativa på intervjun, men merparten verkade tacksamma att få jobb.

Lena Sjöstrand står fast vid att hon och hennes kollegor blivit felbehandlade, och tillsammans med några andra uppsagda städare går hon ut i medierna.

– Ju ledsnare vi blir, desto mer går vi samman och hjälper varandra. Det är förnedrande att vi ska ta upp skiten efter dem. Förskolorna har kvalitetskontroll snart, och Samhall vill väl att det ska se bra ut då så de vinner nästa upphandling också. Det är falsk reklam.