Arbetsförmedlingen har stått utan ordinarie generaldirektör sedan Angeles Bermudez-Svankvist fick sluta i augusti förra året. Nu har regeringen utsett Mikael Sjöberg till hennes efterträdare.

– Det är självklart så att jag känner mig väldigt glad, stolt och ödmjuk. Det är onekligen en stor, viktig och komplex myndighet som jag ska tillträda som chef för, sa han vid en pressträff i samband med att beslutet offentliggjordes.

Mikael Sjöberg har varit generaldirektör för Arbetsmiljöverket sedan 2007. Innan dess var han generaldirektör för Arbetslivsinstitutet, som lades ner efter att alliansen vann valet 2006. Han har varit statssekreterare under flera socialdemokratiska regeringar och har en bakgrund som fackligt aktiv i Metall.

Mikael Sjöberg börjar sitt nya uppdrag den 17 mars. Det är inte klart vem som ersätter honom som generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

De stora facken för de anställda vid Arbetsförmedlingen välkomnar den nye generaldirektören, men betonar också att han står inför stora utmaningar.

– Han måste börja med att skapa ett gott ledarskap i organisationen, upprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen bland allmänheten och låta arbetsförmedlarna få ägna tid till kärnuppdraget – kontakter med arbetssökande och arbetsgivare, säger ST:s ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Christer Gustafsson, ordförande för Akademikerförbundet SSR:s och de övriga Saco-förbundens fackförening vid Arbetsförmedlingen, hoppas att Mikael Sjöberg ska jobba för att utveckla arbetsförmedlarrollen och förbättra arbetsmiljön.

– Arbetsförmedlingen är sedan länge en arbetsplats drabbad av hög sjukfrånvaro. Lägg till det att antalet incidentrapporter om hot, våld och kränkningar nått nya rekordnivåer. Vi vill ha en chef som inte duckar för arbetsmiljöproblemen, säger Christer Gustafsson i ett pressmeddelande.