KA har tidigare skrivit att 120 städare på förskolor och skolor i Södertälje förlorade sina arbeten i företaget Miab när städningen konkurrensutsattes (se länk). Tre företag vann upphandlingen och kostnaden för kommunen sjönk från 51 till 19 miljoner.

Ett av företagen, Activa Service, hoppade dock av sitt uppdrag och fick gå fria från avtalet, då de räknat fel och lagt ett för lågt anbud, skriver Länstidningen Södertälje.

Kicki Berg, fackligt ombud för medlemmarna från Miab, känner inte till detta.

– Vi har fått otroligt lite information.

Vad som hänt med de 120 städarna som förlorade jobben vet inte Kicki Berg. Hon har skickat brev till Kommunals medlemmar, cirka 76 personer, för att ta reda på om de fått jobb i de nya företagen eller om de är arbetslösa. Än har hon inte fått några svar.

Sedan Activa hoppat av återstår PMI Clean, som i ännu en upphandling också övertog Activas del, och Rengörare Näslund. Miab vann upphandlingen för städ på gymnasieskolorna, men enligt Kicki Berg är bara fyra städare kvar som sköter den biten.

Kicki Berg säger att några medlemmar har hört av sig när de gått över till de nya företagen.

– De har fått både minskad arbetstid och lägre lön.

Har inte Kommunal kunnat hindra sänkta löner?

– Det är så med de eländiga upphandlingarna att de här bolagen går in och erbjuder arbete och då kan det bli såhär. Antingen blir man arbetslös eller så går man över till de nya bolagen med den lön de erbjuder.

– De som upphandlar har ingen aning om hur verkligheten ser ut och vi från facket får inte vara med.

Anna-Karin Renström, vd på Telge inköp som sköter kommunens upphandlingar, har tidigare sagt till KA att så länge företagen betalar löner enligt kollektivavtalet kan de inte ha synpunkter på vilken lön de anställda får, även om den innebär en försämring.

Förutom sämre löner och arbetsvillkor har kvalitén på städningen försämrats, enligt rektorer och anställda som uttalar sig i Länstidningen Södertälje.

Kommunalrådet Staffan Norberg (V) är kritisk till hur det hela har gått till. Hans parti reserverade sig när det kommunägda bolaget Telge rent såldes till Miab för några år sedan.

– Att sänka lönen strider mot all rimlighet, då har man missat något väsentligt i upphandlingen, säger han till KA.

Han säger att kommunstyrelsen nu diskuterar den uppförandekod som Telge Inköp har att förhålla sig till vid upphandlingar, så att personal inte ska behöva få försämrade villkor.

– Sedan tänker jag att LOU, när man drar det till sina konsekvenser, vilken otrygghet det skapar på arbetsmarknaden. Och det tar enorm tid allting, LOU-systemet kostar otroligt mycket skattepengar.

Staffan Norberg säger att han blev förbannad när Telge Inköp utan vidare lät Activa bryta det bindande avtalet. Vd:n Anna-Karin Renström förklarar det med att man inte ville förlora tid i det akuta läget.

KA har försökt nå vd:n på PMI Clean, som nu sköter städ av grundskolor och förskolor, för en kommentar.

Detta har hänt

Det kommunala bolaget Telge rent bildades 2004 för att sköta städning av kommunens lokaler. Verksamheten såldes stegvis till Miab 2007–2010.
I januari 2014 sades 120 städare upp från Miab då företaget förlorade större delen av sin verksamhet. Det var när kommunens avtal med Miab gick ut som städningen konkurrensutsattes enligt LOU (lagen om offentlig upphandling).
Miab fick gymnasieskolorna. Övriga områden delades mellan Rengörare Näslund AB, PMI Clean AB och Activa Service i Sverige AB. Men Activa hoppade av sitt uppdrag i januari.
Källa: Länstidningen Södertälje