Emma Nilsson har jobbat åtta år på Saco-förbundet Sveriges ingenjörer och åtta år på LO-förbundet Kommunal. Nu byter hon till Polisförbundet, ett fack inom TCO. Därmed lämnar hon ett förbund med över 500 000 för ett som har omkring 20 500 medlemmar.

Polisförbundet står inför stora förändringar, bland annat på grund av att landets 21 regionala polismyndigheter ska slås samman till en myndighet.

– Jag ser det som en möjlighet att gå in där med mina kunskaper och erfarenheter. Det är inte så att jag vill bort från Kommunal. Jag har haft världens bästa jobb för världens bästa ordförande med världens bästa gäng, säger Emma Nilsson.

Tror du att det blir skillnad att jobba mot poliser jämfört med att jobba mot kommunalare?

– Det finns både likheter och olikheter. Även poliser är en yrkesgrupp som är samhällsbärande, jag tror alla tycker att polisen behövs. Samtidigt är det en yrkesgrupp som många har synpunkter på. Det blir en utmaning.

Vad tar du med dig från åren på Kommunal?

– Det känns som att vi har gjort en resa de här åren, med den nya ledningen som tillträdde 2010. Jag tycker att Kommunal har utvecklats. Vi har blivit en bättre opinionsbildare och tydligare i vårt varumärke.

– Det finns så många fantastiska förtroendevalda som det har varit otroligt roligt att jobba för. I de bästa stunderna har jag känt att man kan göra skillnad, att det faktiskt går att göra det lite bättre för människor.

Har du något särskilt minne?

– Busstrejken i somras är ett starkt minne. Det var ett väldigt hårt arbete, vi jobbade hela tiden i 14 dagar. Vi försökte jobba med kommunikationen som ett medel för att stötta dem som förhandlade, och det kändes faktiskt som att vi lyckades med det. En rapport från TNS Sifo visade att vi vann striden om opinionen.

Emma Nilsson slutar på Kommunal den 31 mars. Förbundet har inte gått ut med vem som blir hennes efterträdare.