Hon är en superhjältinna i vadmalskjol och slitna tofflor, den 12-åriga föräldralösa Kulla-Gulla, som får slita som fattigpiga hos en torparfamilj i Småland i 1900-talets början.  Boken har alla ingredienser för en klassiker, ett levande språk, starka miljöskildringar från Fattigsverige – och en riktig kämpe för de utsattas och armas rättigheter i form av den späda men okuvliga huvudpersonen.

Boken kom ut 1945 första gången, och var författarens debut, hon vann med Kulla-Gulla första pris i Bonniers barnbokstävling. I Kulla-Gullaserien handlar det om en klassresa, och om att slitas mellan lojalitet mot torparsamhällets förtryckta och den auktoritära överklassen med morfar på godset som främsta företrädare.  Serien kan ses som en spegel av ett reformistiskt samhälles framväxt, förutom att den innehåller allt som håller unga kvinnliga läsare fängslade, i form av romantik, intriger, uppror och kampen mellan gott och ont.

Svenska Barnboksinstitutet gör en välgärning som ger ut den första – och bästa – boken igen. Omläsningen var en riktig fröjd!