LO kallar det för ”ett unikt projekt”. En dokumentär, enligt LO, men snarast att betrakta som ett politiskt inlägg i valrörelsen.

Filmen som är drygt 20 minuter lång är uppdelad i två delar. Första halvan fokuserar på regeringen Reinfeldts skattesänkningar, som enligt Reinfeldt själv skulle motverka växande klyftor men som enligt filmen fått motsatt effekt.

I den senare halvan berättar tre LO-medlemmar – Henrik, Camilla och Carina – om sina liv, sina tankar om arbetslivet och den oro de känner på en osäker arbetsmarknad.

Både Henrik, Camilla och Carina bor i Tranås och arbetar på tre olika industrier (även om Camilla blivit varslad och studerar till förskollärare).

Filmen visar bilder från de olika industrigolven där LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är på besök, båda ursprungligen från industrifacket IF Metall.

Men var finns välfärdsarbetarna i det dagens Sverige som LO säger sig skildra?

Var finns de som springer mellan hemtjänstuppdragen på ett anorektiskt schema, de som tvingas byta arbetsgivare efter varje ny bussupphandling, lokalvårdarna som helt plötsligt får halverad städtid för samma yta, barnskötarna som får fler och fler barn i allt större grupper?

Helt enkelt – var är kommunalarna?

– Vi visar tre medlemmar från olika förbund och en av dem utbildar sig till förskollärare. Vi måste göra begränsningar och kunde därför inte lyfta fram medlemmar från varje förbund, säger Tobias Baudin, andre vice ordförande i LO.

Filmen visar verkligheten från industrigolvet, men inga kommunalare, ingen från handeln eller hotell- och restaurangsektorn, ingen utan ett svenskklingande förnamn.

Var finns det moderna Sverige, nutidens Sverige?

– Industrin är nutidens Sverige, framtidens Sverige. Industrin är också viktig för att finansiera välfärden.

Johan Ulvenlöv är digital strateg på LO och den som står bakom filmen. Han säger att de gärna hade haft med människor från andra yrkeskategorier och med olika bakgrund, men att det var svårt att få folk att ställa upp och medverka när filmen spelades in under Löfvens och Thorwaldssons besök i Tranås.

Han berättar att inspirationen till filmen kommit från USA. Till faktadelen har dokumentärfilmen ”Inequality for all” inspirerat (läs KA:s recension här) och till delen med medlemmars berättelser är det Barack Obamas halvtimmeslånga valfilm från 2008 som stått för inspirationen (läs vad KA skrev om den här).

– Något liknande tyckte vi att man borde kunna göra i Sverige. Vi ville ha ett stort fokus på berättelserna och människors funderingar. När det finns möjlighet att lägga ut texten i en film, varför inte ta tillvara på den möjligheten?

Filmen ”Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land” finns att se gratis på Internet, på sidan reinfeldtssverige.se eller via Youtube. LO hoppas att över 200 000 människor ska se filmen.