För drygt en månad sedan publicerade KA ett antal artiklar som visade en tuff arbetsmiljö på hunddagis i Stockholm, där allt ifrån fusk med löner till allvarliga hot förekommer (se länkar). Elisabeth Özdere-Lycke är fackligt ombud för alla anställda på hunddagis i länet. Efter artiklarna har hon fått ännu mer att göra, berättar hon. Flera personer har gått med i Kommunal och Elisabeth har fått 20–30 nya medlemsärenden på en månad.

– Många har blivit behandlade väldigt illa i flera år men när de läst artiklarna har de insett att det ska inte vara såhär. Förhoppningen är att det leder till förbättring.

Mest är det psykosociala problem på arbetsplatserna, som kränkningar och mobbning från arbetsgivaren, enligt Elisabeth.

Men också flera arbetsgivare har hört av sig till Kommunal. Två företag är intresserade av kollektivavtal men har ännu inte skrivit på.

– Den ena sa att de vill uppfattas som seriösa, de har förstått att kollektivavtal är en del i det.

Kollektivavtal är ovanligt i branschen: endast fem hunddagis av de cirka 120 som finns i Stockholms län har så kallat hängavtal med Kommunal, vilket innebär att de inte anslutit sig till arbetsgivarorganisationen SLA. Då blir kostnaden mindre för arbetsgivaren.

Elisabeth har förståelse för att ägare till hunddagis väljer bort kollektivavtal eftersom de har så svårt att gå runt och väljer att spara de tusenlappar som försäkringar och avgift till arbetsgivarorganisation kostar.

– Vilket är jättesynd för det är ju för de anställdas skull som man har det. Så mitt mål är att alla ska skriva på.

– I andra branscher är det inget konstigt att det finns ett fack, varken för arbetsgivaren eller arbetstagaren. Här vet man inte vilket fack man ska vara med i. Och arbetsgivare frågar ”du är väl inte med i något fackförbund?”.