Arbetsmiljöverket inleder sina inspektioner nu i vinter och kommer att fortsätta fram till i höst. Myndigheten riktar in sig på vårdyrken där personalen förflyttar patienter eller brukare, till exempel mellan sängen och toaletten eller in i en färdtjänsttaxi. Andra arbetsplatser där de anställda arbetar med kroppen, som tvätterier, ingår också i granskningen.

– Vi hjälper arbetsgivarna att bli bättre i sin riskbedömning. De behöver veta hur länge, hur ofta och hur mycket personalen utsätts för skadliga uppgifter eller arbetsställningar. Vi kommer även att ställa krav på förbättringar, säger Mats Ryderheim, ansvarig för projektet Kvinnors arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Belastningsskador är den enskilt största orsaken till anmälda arbetsskador, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Även om både kvinnor och män drabbas visar forskning att kvinnor ofta utför mer upprepade rörelser som kan leda till smärta i nacke, skuldror, armar och händer.