Hur kan ni betala 44 000 kronor i månaden?

– Vi betalar den lön de haft i Norge. För specialistsjuksköterskor kan det bli upp emot 50 000 och det är också vad vi betalar för pensionerade sjuksköterskor. Vi tar ut mindre vinst och väljer att lägga det på löneutrymmet istället. För pensionärer betalar vi mindre arbetsgivaravgift så de får därför mer betalt.

Är det många som har ringt?

– Vi har fått ett fantastiskt resultat och har redan slutit flera avtal. Vi kan inte säga hur många, av konkurrensskäl, men vi är ett litet företag som främst verkat i södra Sverige tidigare och det är första gången vi annonserar i Norge så vi är väldigt nöjda.

Du menar att det inte bara är lönen som spelar in?

– Några vill såklart komma hem, men jag tror det lika mycket som lön handlar om arbetsmiljön. Jag är själv sjuksköterska och förut fanns det mer luft i organisationen, vi var hyfsat bemannade i Sverige. Nu har landsting och kommuner slimmat sina verksamheter till ett absolut minimum av personal. Jag tror att man i Norge har bättre bemanning och ett lägre tempo.

Kan det bli aktuellt att rekrytera undersköterskor på samma sätt?

– Jag tror det kommer att bli en efterfrågan på undersköterskor, det känns så när vi pratar med våra uppdragsgivare. Vi sparar alla undersköterskor som hör av sig till oss om det uppstår ett behov.

Fotnot: Zest Care hade 2012 en omsättning på 6,3 miljoner och en vinstmarginal på 0,3 procent. Företaget har specialiserat sig på att skaffa personal till äldreomsorg och sjukvård under somrarna.