I november slog polisen till mot hemstjänstföretaget Jome Omvårdnad. I dagsläget sitter tre personer häktade. Misstankarna gäller ekonomisk brottslighet. Södertälje kommun sa upp avtalet med företaget samma dag som polisrazzian ägde rum.

Enligt Kommunal hade företaget 140 anställda, varav ett 100-tal är medlemmar i Kommunal. De har inte fått ut sina löner för arbetade timmar i oktober, halva november och heller inte uppsägningslönen.

– I genomsnitt handlar det om lönefodringar på mellan 20 000 och 30 000 kronor per person, säger Raili Kurkisuo på Kommunal.

Fackförbundet Vision krävde att Jome Omvårdnad skulle sättas i konkurs och tingsrätten i Norrköping har nu gjort det. Det innebär att de anställda nu kan få ut sina löner från den statliga lönegarantin.

– Det man får ersättning för är de senaste månaderna innan konkursansökan gavs in, alltså från 20 oktober, säger Visions förbundsjurist Mikael Ruukel.

För att få del av den statliga lönegarantin ska man vända sig till konkursförvaltaren. Detta ska nu Kommunal hjälpa medlemmarna med.

– Finns det pengar som man inte har fått så bör man försöka kontakta konkursförvaltaren ganska snabbt, säger Mikael Ruukel.

Kommunal i Södertälje får 10-15 samtal om dagen från oroliga och arga medlemmar som vill ha fackets hjälp att få ut sina löner.

– Det här borde inte få ta så lång tid, säger Raili Kurkisuo.

För de allra flesta har det också varit svårt att få ersättning från Kommunals a-kassa. Skälet är att Jomes ledning sitter häktad och det därför har det varit svårt att få arbetsgivarintyg. Men Kommunal har kunnat hjälpa medlemmarna i kontakterna med a-kassan.

– Jag vet att i alla fall en fått a-kasseersättningen beviljad, hon skulle få pengarna i morgon, men jag tror att det är fler, säger Raili Kurkisuo.