Nuvarande trafikentreprenör i Dalarna är Nobina, men deras avtal går ut sista juni i år. Arriva vann den nya upphandlingen, som alltså gäller från 1 juli 2014, men Nobina gick ut och överklagade upphandlingsunderlaget till förvaltningsrätten, där företaget fick rätt. Dalatrafik har nu överklagat förvaltningsrättens dom till nästa instans, kammarrätten. Det ärendet är ännu inte avgjort.

I samma veva sa Nobina upp alla sina anställda per den 30 juni.

– När vi väl vet vilka som kommer att köra från 1 juli kommer vi att driva LAS 6:b, alltså paragrafen om övertagande av verksamhet. Går inte det får vi gå på kollektivavtalet, som är hyfsat starkt ändå, säger Kommunals Bo Gustafsson.

Han berättar om en situation där huvudmannen, Dalatrafik, inte längre talar med Nobias styrelse.

– Tyvärr är det vi förare som blir drabbade jämt när det är upphandlingar.

Vad säger de anställda till dig?

– Det är väldigt många som är oroliga. Det är bara fyra månader kvar till trafikstart. Så här dåligt har det aldrig varit nån gång.

Vad tror du kommer att hända?

– Bussar kommer att rulla. Men jag vet faktiskt inte hur de har tänkt sig det, nu är det väldigt snurrigt.