Löneskillnaden mellan män och kvinnor är 13,9 procent. Slår man ut det över en arbetsdag blir det tydligt hur mycket det är. Männen får betalt fram till 17.00 medan kvinnorna bara får betalt fram till 15.53. Sveriges Kvinnolobby som för tredje året i rad räknat ut hur stor skillnaden är. På de åren har ingen stor förändring skett.

– Det går för långsamt. 2012 var siffran 15.51 så det skiljer bara två minuter på en arbetsdag. Om löneskillnaderna ska utjämnas i den här takten som kommer det att ta 67 år innan lönerna är samma för män och kvinnor, säger Johanna Dahlin, organisationssekreterare Sveriges Kvinnolobbby.

Under torsdagen skrev kvinnor och män 15.53 med sina kroppar på Sergels Torg för att uppmärksamma problemet. Sveriges Kvinnolobby  är initiativtagare till evenemanget men de stöds av ett stort antal partipolitiska och feministiska organisationer. Kommunal och ett stort antal andra fackförbund finns också med. Den 8 mars ordnas gemensamma aktiviteter kring 15.53 över landet.

– Det är viktigt att det finns ett så brett stöd. Vi har sett att löneskillnaderna har större intresse redan. Fler propositioner har lämnats i riksdagen och det  finns en debatt om frågan. Vi ger oss inte förrän både män och kvinnor får lön till 17.00.

Fotnot: Den 8 mars I Stockholm anordnar 15:53-rörelsen en manifestation för jämställda löner på Sergels torg den 8 mars kl. 15.00–15.53 samt genomför en digital manifestation och arrangemang på ett femtontal orter runt om i landet.