Elcyklar blir det nya transportmedlet för hemtjänsten i Örebro, i varje fall om det försök som görs visar sig lyckosamt. Inledningsvis kommer en enhet att förses med elcyklar. Förslaget kommer från Vänsterpartiet Örebro och 6 februari fattades beslut att genomföra det. Undersköterskan Frederik Peeters som jobbar i hemtjänsten sedan tio år välkomnar beslutet.

– Bra idé. Det kommer att spara personalens knän och ge mer tid för brukarna.

Vilken enhet som ska få testa cyklarna är ännu oklart.

Elcyklar förväntas göra verksamheten mer miljövänlig genom att personalen kör mindre bil, och effektivisera arbetet då de går snabbare än vanliga cyklar. Dessutom kan initiativet visa på behov av mer hjälpmedel på kvinnodominerade arbetsplatser.

– Ofta är arbetsmiljön bättre på arbetsplatser med flest män. Det vill vi ändra på, säger Murad Artin (V).