Att få känna doften av nylagad mat och själv välja både maträtt och portionsstorlek är kanske inte vad man brukar kunna vänta sig som inlagd patient. Men på Länssjukhuset i Kalmar serveras alla måltider numera direkt ur grytorna på varje avdelning. Dessutom finns tre rätter att välja på, varav en vegetarisk. Sedan i måndags arbetar 39 måltidsvärdar med att göra sjukhusets luncher och middagar till trevliga upplevelser. Maten skickas nylagad från produktionsköket till varje avdelning, och patienterna får förse sig direkt ur grytorna. Tidigare fick de nöja sig med färdiga portioner som kylts ned och återuppvärmts. Då var det undersköterskorna som skötte serveringen. Både anställda och patienter välkomnar det nya systemet.

– Man kommer närmare patienterna. Maten står framme på värmeplattor, så de kan komma och kika och känna efter vad de är sugna på, säger Karina Johansson, som också är Kommunals arbetsplatsombud och arbetat i sjukhusköket sedan 1980.

Det nya matsystemet innebär också en ny arbetssituation. Av de 39 måltidsvärdarna är 26 nyanställda, och schemat ser annorlunda ut än när Karina jobbade i produktionsköket. Som måltidsvärd kan man jobba flera tiotimmarspass i veckan, vilket många är missnöjda med. Karina befarar att det kan leda till ökad fysisk och psykisk ohälsa bland personalen.

– Vi har diskuterat det här med arbetsgivaren utan att komma överens. De har inget annat förslag, men vi kommer ha en utvärdering så jag hoppas på förändring snart. Till dess får vi väl ställa oss i ledet.

Måltidschef Åsa Andersson säger att arbetssituationen kommer att följas upp och utvärderas under våren. Om det visar sig att många är missnöjda kan de förhoppningsvis hitta en ny lösning i förhandling med Kommunal.

– Vi har lagt schemat utifrån de resurser som finns och att vi strävar efter att det ska vara samma två måltidsvärdar på varje avdelning, så att patienterna inte behöver möta nya ansikten vid varje måltid.

Men Karina tycker inte att argumentet håller.

– De flesta patienter är ju inte inlagda längre än några dagar. Då kan det väl inte spela så stor roll.

Jan Wolgers, sektionsföreträdare på Kommunal i Kalmar, är också kritisk.

– Schemaläggningen medför stor risk för sjukskrivningar och att jobbet ses som oattraktivt, vilket vore synd.

Karina Johansson ser ändå på måltidsvärdarnas framtid med tillförsikt och påpekar att det är naturligt att förändringar medför en del barnsjukdomar. Förutom att det känns jättebra att servera patienterna varm och god mat tycker hon det är trevligt med alla nyanställningar.

– Vi har fått in många unga människor, det är kul. Bra med lite nytt blod på arbetsplatsen.