När LO håller valkonferens är det en över 100-årig landsorganisation som träffas i ett politiskt klimat där vi haft en borgerlig regering sedan 2006. Valet av plats symboliserar både traditionell dåtid och mer marknadsanpassad nutid. Vi befinner oss på Norra Bantorget – arbetarrörelsens plats framför andra i Stockholm. Men de fackliga ombuden möts inte i LO-borgen eller i grannhuset Folkets Hus utan i skrytbygget Hotel Clarion Sign där en livs levande stråktrio möter vid ingången och spelar klassisk musik.

”Internationalen” känns långt borta.

I går kunde KA visa att det är Vänsterpartiet som vill göra praktisk politik av LO:s krav (se granskningen här). KA visade att Vänsterpartiet står bakom fler LO-krav än Socialdemokraterna.

Men detta påverkar inte LO som fortsätter uppmana medlemmarna att rösta på S även om de ”inte är ledsna” att andra partierna ställer sig bakom kraven.

– Vårt samarbete med Socialdemokraterna är en samverkan och det fortsätter vi med. Vi har en gemensam syn i många frågor. Vi tycker att Socialdemokraterna ska gå till val på eget mandat. Vi kan inte säga att vi mer förespråkar ett samarbete med Vänsterpartiet än med Miljöpartiet, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff under LO:s valkonferens.

I dagsläget vill LO alltså inte förorda Vänsterpartiet framför Miljöpartiet. Enligt LO-ordföranden har LO blivit ”klokare” sedan förra valrörelsen 2010. Då gick Socialdemokraterna först ut och berättade att de skulle samarbeta enbart med Miljöpartiet, vilket fick LO att slå bakut. Dåvarande partiledare Mona Sahlin fick backa och Vänsterpartiet kunde ta steget in och bilda ett rödgrönt alternativ tillsammans med S och MP.

– Det var inte lyckosamt för Socialdemokraterna när LO sa exakt hur ett regeringsalternativ skulle se ut. Vi lärde oss att det inte var bra för Socialdemokraternas möjligheter att driva en bra valrörelse, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-ordföranden anser till och med att Socialdemokraterna i år bör hålla dörren öppen högerut med tanke på att partiet inte lär få en egen majoritet:

– Man kan inte stänga dörren för samarbete utanför blockgränserna. Det viktiga är att Sverigedemokraterna inte får en vågmästarställning. Vi tycker inte att vi ska ha en ny riksdag där Sverigedemokraterna är vågmästare.