Ryssland var tema på årets filmfestival i Göteborg. En av filmerna som visades är ”Putin´s games”, som ger en del förklaringar till den hiskeliga prislappen på över 330 miljarder kronor. Till att börja med kritiseras valet av ort i dokumentären.

– 90 procent av Ryssland är täckt av snö. Men de olympiska spelen blev i Sotji, vilket inte är den snöiga delen utan en subtropisk region, säger filmens regissör Alexander Gentelev när KA träffar honom på Göteborgs filmfestival.

Enligt regissören besöker president Vladimir Putin ofta Sotji, som är en känd badort. Det är där han lägger sina möten med andra politiska ledare och han åker gärna dit på semester. Gentelev tror att det är skälet till att man valde Sotji för OS.

Krasnaja Poljana är en skidort några mil från Sotji, där kommer utomhussporterna att hållas, är inte det logiskt?

– Jag tycker inte att det är logiskt att spendera 50 miljarder dollar för att bygga upp allt från ingenting, för inget av det fanns från början. OS varar i tre veckor, vem kommer att använda allt det här sedan? Ingen i Sotji åker skidor för det är känt som en badort, det är inte kulturellt accepterat att åka skidor där.

”Putin’s games” har visats på en filmfestival i Moskva, vilket enligt Gentelev innebar en stor risk som festivalens direktör tog. Den skulle ha varit med i en tävling men Rysslands kulturminister tog bort bidraget.

Filmen visar ett förändrat Sotji som tagits över av maskiner. Mellan Sotji och Krasnaja Poljana har byggts såväl en dyr motorväg som en tågräls inför OS.

Människor har vräkts från sina hem till förmån för att bygga dyra hotell. Nya skyskrapor med dyra lägenheter saknar köpare och laxarna dör i vattnet av miljöförstöring. Men borgmästaren i Sotji är nöjd eftersom staden får högre standard.

En kvinna i filmen har tvingats lämna sitt hus till förmån för en isbana och bor med sin familj i ett rum. Hon säger att det var rätt att vräka henne om det var nödvändigt för OS, varför säger hon så?

– Vad folk tänker och säger är inte samma sak, speciellt inte vi som är födda i Sovjetunionen. Rädsla är en del av oss. Halva min familj avrättades under Stalin. När jag flyttade till Israel fanns inte den rädslan, jag ser skillnad på mig och mina barn som har vuxit upp i Israel.

– Vi frågade många människor i Sotji vad de tyckte, ingen av dem stödde det här.

Arbetsvillkoren för dem som bygger upp OS kom tyvärr inte med i filmen, säger Gentelev. Däremot filmade han arbetare från Kazakstan och andra länder.

– Människor behandlas som slavar. De bor på gatan eller 10–15 personer i ett rum. De blev lovade 700 dollar i månaden men nu får de inte betalt alls. Och de får gå eftersom andra köar för att få arbeta.  Inte en enda som bor i Sotji jobbar med att bygga upp OS.