Till vardags går Julia, som är 18 år, vård- och omsorgsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda, men hon extraknäcker också som timvikarie inom äldreomsorgen i Vetlanda kommun. De tävlande är alltid gymnasieelever och de väljs ut genom att först ha anmält intresse och sedan genom att ansvarig lärare väljer ut den bäst lämpade. Därefter blir det uttagningstävlingar på fem håll i landet och det är en av dessa som Julia Lundin har vunnit. Nu är hon en av fem finalister som ställer upp i Yrkes-SM i Umeå i maj.

– Man hade ju hoppats på att vinna, men man visste inte hur de andra skulle vara.

Tävlingen gick ut på att ge hemtjänst till en äldre, som spelas av en statist. Tävlingsmomenten handlade bland annat att ta upp den äldre ur sängen, klä den och ta på stödstrumpor.

Kan man verkligen tävla i vård?

– Ja, det kan man. För man ser ganska tydligt om man tar på kläder på rätt sätt på en brukare som har stroke till exempel. Börjar man på den sjuka sidan eller börjar man på den friska? Och har man bra ergonomi? Det kollar de på. Jag tycker att det syns ganska tydligt om man jobbar på ett korrekt sätt eller inte. Men man måste nog ha jobbat inom det för att se skillnad.

Vinnaren i Yrkes-SM går till Yrkes-VM i São Paulo i Brasilien 2015. Förutom Julia Lundin deltar följande i Yrkes-SM i omvårdnad: Emelie Emanuelz, Sundsvall, Christian Assio, Falköping, Linda Eriksson, Arvika och Antonia Bolin, Uppsala.

I Yrkes-SM tävlar unga i ett 30-tal yrken.