På vilket sätt kan städupphandlingar påverka städarnas arbetsmiljö?

– Vi har fått signaler från såväl fackförbund som upphandlande myndigheter om att prispressen på städtjänsterna drabbar städare. I många fall sjunker anbudspriserna för varje ny upphandling, men det är ju inte så att folk städar snabbare. Tvärtom ökar kostnaderna för leverantörerna i form av pris- och löneökningar och det får som konsekvens att många av kraven hamnar på städarna, att de ska städa snabbare helt enkelt.

Ett problem i branschen är att många företag inte ens ställer upp i offentliga upphandlingar på grund av prispressen, enligt Almega Serviceentreprenörerna. Men de företag som ändå deltar i upphandlingar, hur kan de göra vinster?

– Ibland hamnar de i en slags valsituation: antingen kanske man inte fullgör uppdraget precis enligt de krav som faktiskt har ställts, alltså att man fuskar med städningen, eller så leder det till att man i och för sig fullgör uppdraget men kanske pressar arbetsförhållandena för de anställda väl mycket, eller att man anställer svart arbetskraft och till exempel inte avsätter resurser till vidareutbildning av personalen.