Det började en dag när Anneli Alanen släpade gummistövlar i cykelkorgen inför dagens duschningar hos brukarna i hemtjänsten i Varberg.

– Det här är inte bra, tänkte jag. Stövlar tillsammans med allt annat man har med sig. Något annat borde finnas. De blå tossorna finns ju, men de håller inte tätt i duschen. Så jag gick hem och satte mig att spåna.

Nästan tre år senare finns hennes duschstrumpa klar. Hon fick den mönsterskyddad i förra veckan och har ansökt om F-skattsedel för att kunna sälja den.

– Jag har ett företag i Borås som har kontakt med en fabrik i Polen som syr den. Men det tog lång tid att komma dit. Jag har provat och sytt mönster – en modell blev som stora moonboots – och har sökt hur mycket som helst på Internet. Det tog många modeller innan det blev bra, säger Anneli Alanen.

Resultatet blev en duschstrumpa i galon som når upp mot knävecket och dras åt med en dragsko. Sömmarna är svetsade och strumporna kan tvättas i maskin.

Anneli Alanen fortsätter sitt arbete i Varbergs bemanningspool. Där arbetar hon inom hemtjänsten, handikapp-, äldre- och psykiatriboenden. Nu hoppas hon förstås att strumpan ska användas av alla i hemtjänsten. Och hon har nya idéer och uppfinningar på gång:

– Jag är en sådan som vill att det ska gå smidigt och lätt och vill hitta lösningar som gör att det blir så. Det tar mycket tid och energi att få fram en produkt från en idé, men det är kul att komma på smarta lösningar.