SKL – Sveriges kommuner och landsting – har för fjärde året jämfört vård och omsorg för äldre i landets kommuner. Det som är mest slående är hur stora skillnader det är mellan Sveriges 290 kommuner.  Skillnader som är genomgående för de flesta av det fyrtiotal faktorer man jämför. Bland annat är det 18,5 procent av alla över 65 år i Sverige som använder fler än tio läkemedel. Men i Perstorps kommun som ligger högst är det nästan var tredje person (31,5 procent) av de äldre som har så många mediciner, medan det i Valdemarsvik som ligger lägst bara är var tjugonde (4,7 procent).

En annan intressant sak som blir tydlig är de äldre som hamnar på sjukhus i landet löper stor risk att få nya skador eller sjukdomar som kräver sjukhusvård. Så många som var femte av dem (20 procent) skrivs in igen inom en snar framtid, de flesta inom tio dagar. Enligt rapporten skulle en del av återinskrivningarna kunna undvikas om man samarbetade bättre inom vård och omsorg för de äldre. I kommuner som lyckats med det finns bland annat tydlig ansvarsfördelning och bra fungerande samverkan mellan olika aktörer.

Andra faktorer som kommer fram i undersökningen är att antalet fallskador bland äldre fortsätter att öka, att vården i livets slutskede förbättras och att de äldre generellt ger bättre omdömen om äldreomsorgen under 2013 än tidigare år.