Bakläxa om sex timmars arbetsdag
Vänsterpartiets kongress var enad om att stopp för vinster i välfärden blir valets huvudfråga. Men när det gäller sex timmars arbetsdag valde kongressen att gå längre än partistyrelsen. Vårdbiträdet och kongressombudet Erika Murga är nöjd med att hennes hjärtefråga fick gehör och hoppas att frågan blir en viktig del i valrörelsen.
– Nu är det vinster i välfärden som gäller men jag tycker att vi kan göra både och.
Motionen som bland annat ville att ”Vänsterpartiet tar på sig rollen att vara den drivande och offensiva politiska kraften i denna viktiga samhällsfråga”, gick igenom i kongressen. Partiet ska också trigga igång debatter i medier och ordna konferenser, enligt beslutet.
Erika Murga, vårdbiträde från Södertälje, är nöjd eftersom sex timmars arbetsdag är hennes hjärtefråga.
– Jag har jobbat som vårdbiträde i 15 år, jag har fyra barn, jag är skild, jag har alltid behövt gå ner i arbetstid för att barnen inte ska behöva vara på dagis i mer än nio timmar och man känner alltid att man inte räcker till ändå.
Hon uppfattade det som att partiledningen nu ska driva frågan på allvar. Tidigare har partistyrelsen sagt nej till att driva frågan i årets valrörelse. Däremot har en arbetsgrupp, på uppdrag av den förra kongressen, tagit fram en rapport. I den står att målet med sex timmars arbetsdag kan nås inom tio år till en kostnad av 11 till 12 miljarder per år. Arbetsgruppens förslag var att aktivt driva frågan i valet 2018.
Päivi Verdier, kongressombud och fackligt förtroendevald i Kommunal, gav sitt stöd till motionen eftersom hon anser att arbetstidsförkortning är viktigt för Kommunals medlemmar. Men hon tror inte att frågan kommer att prioriteras fullt ut i årets valrörelse.
– Det lät inte så.
Till Dagens Nyheter säger Jonas Sjöstedt att ledningen blir tvungen att ta tag i frågan och ha med den i valrörelsen. Men med det ser han problem.
– Jag tycker att vi fortfarande har mycket arbete att göra när det gäller det konkreta genomförandet, säger han till tidningen.
Stopp för vinster i välfärden blir alltså huvudfrågan inför valet.
– Vi är tydliga, vi vill inte att våra skattepengar ska gå till någons ficka, säger Erika Murga. En del ville gå längre och ta bort allt privat ägande men så blev det inte. Jag har ingen riktig ställning i den frågan. Vi har sådana som är bra och behöver inte dra alla över en kam. Det är okej med exempelvis kooperativ och kyrkliga förbund som inte har vinstintresse. Om vi begränsar vinsten så tror vi att de oseriösa kommer försvinna för det finns inga pengar att hämta där.
Erika Murgas andra hjärtefråga gäller antirasism. Hon poängterar att många kommunalare har utländsk bakgrund.
– Jonas Sjöstedt lyfte den frågan jättebra i sitt avslutningstal så jag känner mig nöjd. Han gav tydliga exempel på hur arbetare ställs mot arbetare när man utnyttjar utländsk arbetskraft. Det blir vi och de och då blir folk främlingsfientliga. Alla ska ha samma fackliga rättigheter.
Något som gjorde Erika Murga besviken är att det inte blir någon valkonferens utan partistyrelsen kommer själv att ta fram valplattformen.
– Det blir inte lika demokratiskt.
Päivi Verdier är också nöjd med att flera motioner om kulturen fick gehör. Kongressen beslutade att partiet ska verka för att minst en procent av statsbudgeten varje år ska gå till kultursektorn.
Fotnot: En intervju med Jonas Sjöstedt kommer publiceras på www.ka.se i morgon.