Det har nu gått två månader sedan polisen slog till mot hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad i Södertälje. Företaget misstänks ha lurat biståndshandläggare att bevilja hemtjänst till personer som inte haft rätt till den, och sedan har man inte utfört insatserna men ändå fått pengar från kommunen. Dessutom misstänks man ha lurat till sig nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen. Tio personer häktades för grovt bedrägeri och förhör hölls med ytterligare ett antal misstänkta.

I dagsläget är sju personer fortfarande häktade, däribland företagets vd. Totalt är 16 personer officiellt misstänkta, men det kan komma att bli fler.

KA skrev i slutet på december att de som jobbat på Jome Omvårdnad ännu inte fått sina uteblivna löner, eftersom ingen lyckats sätta företaget i konkurs. För att man ska kunna göra det måste bolaget delges ett lönekrav. Om det efter en vecka är obetalt kan man begära företaget i konkurs och den statliga lönegarantin kan träda in. När KA pratade med Kommunals ombudsman Pär Bergström i förra veckan hade det fortfarande inte lyckats.

– Personal på häktet har försökt att lämna över delgivningen men hon har väl vägrat ta emot den helt enkelt. Som jag förstår det är det inte helt ovanligt att de gör så, säger Pär Bergström.

Nu tittar delgivningsfirman som Kommunal anlitar på om de i stället kan göra en så kallad kungörelsedelgivning, som innebär att man annonserar i tidningen. För det krävs tillstånd från länsstyrelsen.

– Tiden börjar rinna ut. Bortsett från tragedin att folk inte har fått pengar så finns det en tremånadersgräns. Blir det konkurs och man vill hämta pengar från statliga lönegarantin så kan man bara göra det på fordringar som är tre månader bakåt, säger Pär Bergström.

Det betyder att Jome Omvårdnad måste vara försatt i konkurs senast i början på februari för att personalen ska få ut sina löner.

De som har rätt till a-kassa har heller inte fått det, eftersom dokumentation på hur mycket de har jobbat saknas. A-kassan har samlat ihop alla ärenden som rör Jome Omvårdnad och tittar på hur de kan lösa situationen utan att gå emot regelverket.