”Meänvoima.” Med ett ord från tornedalsfinskan förklarar Eva vad det handlar om. Det betyder ”vår kraft” och det är ingen tvekan om att hemtjänsten här i Tärendö visat kraft bakom orden.

– För från arbetsgivaren får vi ingenting, säger hon.

Missnöjet började gro på allvar i våras. Omorganisationer och fler brukare hade skapat stor stress och när kommunen beslutade att införa schemasystemet Timecare utan att personalen tyckt att de fått tillräcklig information och utbildning växte missnöjet än mer.

Men det skulle dröja till den 14 oktober tills hemtjänstgruppen här i norra Norrbotten fick slutgiltigt nog.

– Det var jag som skrev papprena. Jag sa ”jag har sagt upp mig, här ligger era, varsågod”, berättar Eva Tillberg.

Alla ville inte följa efter, men fyra av åtta stod till slut bakom Eva och skrev under sina egna uppsägningar. Däribland Agneta Sevä, som efter åtta år i hemtjänsten har en månadslön på 19 600 kronor.

– Jag beundrar Agneta mest, säger Eva. För hon har flera barn hemma, det har inte jag. Agneta var med hela vägen.

Var får ni modet ifrån?

– Vi är nog ganska tjuriga. Och så har vi jobbat länge. Jag tror vi vet vårt värde, säger Eva.
– Jag tänkte att det löser sig. Nog finns det andra jobb, säger Agneta.

I egenskap av skyddsombud skickade Eva Tillberg också in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. De anställda enades om tre grundkrav: Höjd beredskapsersättning, höjda lägstalöner och fast jobb åt vikarierna.

– Pengar finns. Det är bara hur man prioriterar, säger Ingrid Isaksson, en annan av undersköterskorna som sa upp sig.

Till slut fick undersköterskornas uppsägningar kommunen att delvis gå personalen till mötes. Man har lovat att förhandla om höjda ersättningar och lägstalöner, något som har fått undersköterskorna i Tärendö att gå tillbaka till sina jobb.

– Just Tärendö hemtjänstområde har fått jättemånga nya brukare. Så det är klart att de har varit underbemannade, det har de, säger Anne Niska (S), som är socialnämndens ordförande i Pajala kommun.

Hon lovar inte mer pengar, men säger att kommunen kommer att titta på fördelningen.

– Och det är klart att nattberedskapsersättningen på 16 kronor inte är mycket pengar med tanke på ansvaret man har. Där hoppas jag verkligen att de får igenom sina krav, men jag kan inte säga hur mycket mer pengar det blir.

Kommunens budgetarbete ska vara klart före sista december. Eva Tillberg i Tärendö säger:

– Det här är bara början. Jag skulle bli jättelycklig om alla Norrbottens undersköterskor sa upp sig.

6:6a-anmälan

En 6:6a står för en anmälan enligt Arbetsmiljölagens 6:e kapitels 6:e paragraf. Det är skyddsombudet som anmäler arbetsmiljön, först till arbetsgivaren, i andra hand till Arbetsmiljöverket.