Som Kommunalarbetaren skrev i går (läs mer här) har Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om att göra undantag för överläggningsskyldigheten vid avstängning i samband med kräksjuka. Effekten kan bli att arbetstagaren får vara hemma upp till två dagar med full lön, för att förhindra smittspridning. Detta om arbetsgivaren så beslutar.

Överenskommelsen gäller inte bara fastanställda, även timanställda och vikarier som har inbokade pass och blir sjuka har samma rätt.

Kommunals ombudsman Ameli Andersson förtydligar att rätten till avstängning med lön endast gäller om arbetsgivaren vill, det nya är att man inte behöver ha en facklig överläggning vid varje enskilt fall.

Avtalet gäller också bara för de kommunalare som går på avtalet med SKL, privatanställda har alltså inte samma rätt.

– Vi har inte haft några pågående diskussioner med de fackliga organisationerna och heller inte gått ut med några allmänna rekommendationer. Vår hållning har varit att det är upp till varje arbetsgivare att lokalt hantera hur de ska se på det här, säger Johan Mann, förhandlingschef på Vårdföretagarna.

Det är inte bara Kommunal som har slutit den här överenskommelsen. SKL har kommit överens om samma sak med Lärarnas Samverkansråd, Läkarförbundet, Vision, SSR, Teaterförbundet, Akademikeralliansen, Vårdförbundet och Sjukgymnasternas riksförbund.