Två kommuner i Storbritannien har skrivit under ett avtal som ger hemtjänstpersonal bättre arbetsvillkor. Det är Londonkommunerna Islington och Southwark som är de första i landet att göra det. Brittiska motsvarigheten till Kommunal, Unison, har länge drivit frågan om arbetsvillkor i hemtjänsten.

Avtalet som kommunerna skrev under i fredags är en följd av fackets rapport Time to care som kom förra året. Avtalet innebär bland annat att kommunerna bara ska anlita privata hemtjänstföretag som betalar minst en lön på 95 kronor i timmen, betalar personalens omkostnader i arbetet (som restid, resekostnader och mobil) och ger personalen tillräckligt med tid för att ta hand om brukarna. Richard Watts som är kommunalråd i Islington är mycket nöjd över att ha skrivit på.

– Ingen borde ha hårda arbetsdagar för mindre än man kan leva på. Islington har skrivit på det här kontraktet för att visa att vi är emot fattigdomslöner för hemtjänstarbetare och för att säga ja till schyssta jobb, löner man kan leva på och erkänna bra utförda arbeten, säger han och får medhåll av sin kollega Janet Burgess.

– Vi är övertygade om att brukarna får en högre kvalitet på vården om personalen behandlas väl och är stolta över arbetet de gör, säger hon.

Lorraine Ling som själv arbetar i hemtjänsten och är medlem i Unison tror att avtalet också är viktigt för det fackliga arbetet.

– Vi är nöjda att Islington har skrivit under. Det har inte bara bra för våra medlemmar utan också för brukarna. Men det här handlar inte bara om själva kontraktet utan också om att Unison samarbetar med kommunerna för att nå sina mål.