Selma Lagerlöfs En Herrgårdssägen
Marcus Ivarsson
(Kartago förlag)

Det är inte konstigt att Selma Lagerlöf är en av den svenska skräckbokskungens John Ajvide Lindqvists favoritförfattare. I sina berättelser rör hon sig precis som honom i gränslandet mellan slitgrå vardag och det övernaturliga. Här har serietecknaren Marcus Ivarsson gjort en finstämd serie av  den fantastiska kärlekshistorien Herrgårdssägner. En skröna som rymmer allt från levande begravda och galna män som niger för hundar till en kärlek så stor att den botar den svåraste sjukdomen av alla. Perfekt till alla som gillar vampyrkärleksgenren.
Pernilla Josefsson

Skriv om och om igen
Ylva Karlsson och Katarina Kuick
(Xpublishing)

Gillar dina tonåringar inte att skriva? Känner de en tung jobbig klump i magen när det är dags för uppsatser och stora inlämningsuppgifter? Då är det här rätt bok. Ylva Karlsson och Katarina Kuick har skrivit ett litet kraftpaket som får den mest hårdnackade skrivallergiker att spritta av skrivarglädje. Jag vet faktiskt inte hur de gör, men de lyckas få vägledande råd, övningar och inspirationsglimtar om ord och skrivande att bli roligt. Jag tycker helt enkelt att alla som går i skolan borde få den här boken.
Pernilla Josefsson

The Mortal Instruments: Stad av skuggor
Cassandra Clare
(Bonnier Carlsen)

15-åriga Clary Fray börjar plötsligt se saker som andra inte ser: Demoner, vampyrer, skuggjägare och älvor mitt i hennes vanliga New York-liv. Hon blir indragen i en våldsam kamp, och får veta att hon är någon helt annan än hon trodde. Bokserien ”The Mortal Instruments” erbjuder en mörk och dramatisk fantasyvärld, perfekt att kliva in i när vardagen känns småtråkig. Sex delar ska det bli, fem av dessa är skrivna och två finns på svenska.
Elin Steen

Rubinröd, Safirblå och Smaragdgrön
Kerstin Gier
(Bonnier Carlsen)

Ädelstenstrilogin handlar om Gwendolyn, 16, hon beskrivs så verkligt att hon skulle kunna vara en kompis. En dag upptäcker hon att hon kan resa i tiden. Spänningen stiger när hon dras in i intriger och möter Gideon som hon först inte alls gillar…
Det här är äventyr, kärlek och humor. Trilogin är översatt till 30 språk, är en mix av feel-good och fantasy. Den håller för att sträckläsas flera gånger.
Christina Swahn

Jagger, Jagger
Frida Nilsson
(Natur och Kultur)

Det är rätt hårt att vara Bengt. De andra barnen på gården viker undan när han kommer, tvingar honom att göra saker som han inte vill och låser in honom i soprummet. När gatuhunden Jagger dyker upp ändras livet helt. Jaggers sällskap får Bengt att bli stolt över sig själv igen. Enda problemet är att det sker genom att de hämnas och det på riktigt äckliga sätt. Får man det? Frida Nilsson har en härligt svart humor som genomsyrar allt det hon skriver. Jagger, Jagger är inget undantag. Boken som riktar sig till mellanstadieåldern kan ge alla något att fundera på när det gäller mobbning.
Pernilla Josefsson

Mamman och fröet
Ann-Katrine Engström
(Konst och krumelurer)

En alternativ berättelse om hur ett älskat barn kommer till världen. En berättelse om en mamma som hade nästan allt. Utom någon att läsa sagor för, baka bullar med eller gunga med. Eftersom mamman inte har någon man köper hon frön för att hennes finaste lilla unge ska börja växa i magen och sedan komma ut. Bra läsning på förskolor, och hemma, som visar att alla familjer inte ser likadana ut.
Catarina Berglund

Ska vi va?
Pija Lindenbaum
(Rabén & Sjögren)

Berit är utetjejen som alltid har grus i pannan, galonisar fast det inte regnar och har med sig pinnar utifall hon hittar något att peta på. Flisan gillar att vara inne, hon vill pyssla i lugn och ro och det är med andra ord upplagt för konflikt. Berit vill leka, det vill inte Flisan. Flisans avståndstagande är ganska grymt och en liten läsare sitter med andan i halsen för att följa dramatiken som är mästerligt skildrad.
Catarina Berglund

Titt-ut, Tage!
Britt Sternehäll
(Kabusa)

Var är Tage? Han har gömt sig. Mamma och Tyra letar sig genom lägenhetens rum och varje boksida innehåller ledtrådar och spår som det är spännande att försöka hitta. Boken rimmas fram på ett underbart lekfullt sätt, i köket finns till exempel disk och en bortglömd fisk. Bokens Tyra har downs syndrom, vilket bara finns med som ett faktum, titt-ut-leken står i centrum!
Catarina Berglund