– Vi vill inte ha integrerad natt och dag. Forskningen tyder på att det inte är bra att jobba både dag och natt. Nu har folk byggt upp sina liv efter att jobba antingen dag eller natt. Det finns de som är ensamstående och inte kan jobba natt, säger Inez Thomasson-Olofsson, Kommunal i Luleå.

Den socialdemokratiska kommunledningen har tidigare lovat att de delade turerna skulle vara borta i januari 2014. Men nu kan de bli kvar till 2016. Och som ett led i att ta bort delade turer införs nu blandad dag och natt.

– Det är som att välja på pest eller kolera, säger Inez Thomasson-Olofsson.

Modellen är redan införd på ett nybyggt äldreboende och ska starta på ett annat äldreboende och några gruppbostäder. Kommunal har ställt krav på risk- och konsekvensanalys enligt arbetsmiljölagen.

– Om det visar minsta tendens till att inte fungera så hoppas vi på att kommunen lyssnar på våra medlemmar, säger Inez Thomasson-Olofsson.

Hennes slutsats är att om inte blandad dag och natt fungerar så kan den som tar delade turer komma att få extra betalt i framtiden.

– Arbetsgivaren har sagt att det finns en liten möjlighet att teckna ett lokalt kollektivavtal där man gör någon sorts morot för dem som har delade turer, säger Inez Thomasson-Olofsson.

Samtidigt uppmanas arbetsplatserna att hitta andra lösningar. Men enligt Inez Thomasson-Olofsson är många alldeles för utarbetade för det.

– Medlemmarna vill ha snabba lösningar, de orkar inte jobba på det här sättet. Det som behövs är mer folk, det måste få kosta pengar.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S)  betonar att politikerna eftersträvar en långsiktig lösning när delade turer avskaffas. Men att det är en missuppfattning att delade turer byts mot blandad dag och natt.

– Man kan prova olika alternativ och att blandad dag och natt kan vara ett alternativ. Det man har sagt är att är det någon annan enhet som är intresserad av det så har man möjlighet att prova det. Men sedan kan det finnas olika sätt att lösa problematiken med delade turer och det man väldigt gärna vill är att de själva är med och för fram idéer, säger Yvonne Stålnacke.

Att delade turer inte är avskaffade till januari nästa år förklarar hon med att frågan var mer komplicerad än vad man förstått.