Barnskötarna Christina Book och Maggan Handler med Nea och Iza.

Det lilla samhället Häggenås ligger ett par mil norr om Östersund längs Europavägen upp mot Arvidsjaur. Det är långt från huvudstadens prideparader, men här har man ändå sedan i våras arbetat målmedvetet och medvetet med att en familj inte bara behöver motsvara vår typ­iska bild av kärnfamiljen: en mamma, en pappa och två barn.

Kommunalarbetaren träffar barnskötarna Maggan Handler och Christina Book en måndagsmorgon inne i förskolans kök och Maggan berättar hur det hela började:

– Det var en förälder som hade sett filmen ”Så kan det vara” på sin arbetsplats. Hon sa: Ni måste se den!

Filmen är en del av utbildningsmaterialet Barn i regnbågsfamiljer (se länk) som bland annat Kommunal och organis­ationen RFSL tagit fram.

– Det var mycket glada skratt när vi såg den, berättar Christina. Man kände igen sig.

Men i­bland fastnade skrattet i halsen.

Filmen skildrar hur en familj med två mammor och en fam­ilj med två pappor söker plats på en förskola. Några sådana konkreta erfarenheter har man dock inte på Skogsgläntans förskola i Jämtland.

– Men det väckte mycket tankar och reaktioner hos oss, säger Maggan.

– Hur säger vi när det kommer nya föräldrar? Och hur skulle man själv reagera i samma situation? Vi sa att det här är verkligen nånting vi måste prata om, säger Christina.

Det gjorde de. Och under temat ”Familjen” började de med att låta barnen rita hur deras fam­iljer såg ut.

– Det såg väldigt olika ut. En del tecknade mormor och farmor och hundar och katter, berättar Christina.

Maggan fyller i:

– Vi kanske visste att det här barnet hade en mamma och en pappa och en syster, men när man ritade sin familj är det bara en syster man ritar. Eller att man ritar hela sin släkt.

Samtidigt lånade man flera nya böcker till förskolan, utifrån RFSL:s lista över norm­kritiska böcker.

– Sen gjorde vi små grupper för barnen där vi satt kanske fyra stycken och läste en bok, berättar Christina. Vad handlar den här boken om? Här var det två pappor, kan det vara så? Ja, sa någon. Nej, det kan det inte, sa nån annan. Men så fick man i gång en diskussion och det finns inget rätt och fel. I den här boken ser det ut så.

Maggan:

– Det var ju väldigt svårt i början. En del barn satte arm­arna i kors och var väldigt bestämda: Det går inte att vara två mammor! Men då kan det komma ett annat barn som säg­er: men min mamma har en kompis som har två mammor. Och de har ett barn.

– Och det var inga konstigheter i hennes värld, de hade minsann hälsat på dem och varit på kalas, säger Christina.

Hon berättar om något som kanske kan beskrivas som ett genom­brott.

– Vi hade en grabb vars extra­kläder oftast är blå i lådan. Den dagen var han blöt och just då hade han inga extrakläder. Då sa jag att du får titta i lådan där man kan låna vad man vill. Han utbrast: ”Åhh! En rosa! Får jag låna den här?!” Han var helt salig, i tre dagar hade han på sig den rosa tröjan, vägrade ta av sig den. Det var ingen som kommenterade det, eller retade honom. Han var så stolt! Sen kom mamman tillbaka med en blå tröja som hon hade tvättat och ville byta bort den mot att familjen fick behålla den rosa.

Några negativa reaktioner har de inte märkt av.

– Nej, ingenting faktiskt, säg­er Maggan. Och det har blivit roligare att jobba mer med­vetet. Man ser de här guldkornen i verksamheten som vi kanske inte upptäckte eller såg tidigare.

Fotnot: Hbt betyder homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Tips på hur man kan jobba HBT-medvetet

Leksaker är ofta uppdelade i mamma, pappa, barn. Försök blanda de familjerna så att det är möjligt att också leka mamma, mamma eller pappa, pappa.

När man efterfrågar kontaktuppgifter: Ändra blanketterna så att det inte står ”mamma och pappa”, utan ”föräldrar” eller ”vårdnadshavare”.
Låt barnen själv definiera hur de ser på sin familj.
Om det finns motstånd från exempelvis föräldrar, kan det vara bra att ha ett styrdokument eller en skriven policy att luta sig mot.

ID. Christina Book

Ålder: 56 år.
Yrke: Barnskötare
Bor: Häggenås.

ID. Maggan Handler

Ålder: 56 år.
Yrke: Barnskötare
Bor: Häggenås.

Mer HBT-tips

På sajten Barn i regnbågsfamiljer finns en lista med normkritiska barnböcker. På huvudsajten finns flera tips om hur man kan jobba.