Petter Alexis Askergren – hiphoparen Petter – har gått från ointresserad skolelev med läs- och skrivsvårigheter till författare till en bok om text och litteratur som får landets svensklärare att gå i spinn.

I boken ”16 rader” beskriver han hur han tänkt när han tagit titeln från en bok eller en teaterpjäs och stoppat in i en text. Varför han har gjort det och hur han har använt sig av det.

– Min historia är intressant eftersom jag upptäckte böcker och såg ett värde i litteraturen för att det var viktigt för musiken, för textskapandet.

Petter berättar att han träffade två grabbar som gillar fotboll och frågade dem om de läste. Svaret blev nej. Han frågade dem om de läst Zlatanboken, och svaret blev att alla hade läst boken om Zlatan.

– Det är så tydligt att man måste fånga unga med texter som de är intresserade av. Jag vet att när vi breakade i slutet av 1990-talet så satt nästan varenda unge hemma och skrev raptexter. Det betyder att det finns ett intresse där, det handlar om att fånga upp det.

Petters gymnasietid var tuff. Han var omogen och skrattade bort kraven. Från datorn han har på skrivbordet i sitt arbetsrum där vi sitter tar han fram och visar ett inscannat gammalt prov från gymnasiet. Som svar har han skrivit saker som ”jag är seg”, ”hockeyklubba” och ”det var en riktigt klurig fråga måste jag säga”.

Vändpunkten kom när han började på komvux som tjugoåring. Där mötte han också en svensklärare som öppnade dörren till litteraturen.

– Den här boken handlar mycket om andra chansen och komvux var verkligen en andra chans för mig. Det är helt galet om man tar bort den chansen. Vad ska de som behöver den göra i så fall? Vissa har behov av mer resurser och då måste de få stöd och hjälp.

På mikrobloggen twitter har Petter skrivit ”Asså Jan Björklund! Betyg i årskurs 6 är så monumentalt fucked up! Och fuck VINSTINTRESSE i skolan”. Han har också skickat vidare inlägg från vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, där han kritiserar privata skolor som väljer bort barn med särskilda behov.

– Jag är inte kopplad till något parti, däremot tycker jag att sunda åsikter och moral bör lyftas. Det behöver inte betyda att jag sympatiserar med hela partiprogrammet.

Han berättar att hans mamma demonstrerade och gick i första maj-tåg, även om pappan inte gjorde det.

– Hennes största bedrift var när hon typ high fivade med Olof Palme. Jag tror att jag har det i mig på något vis.

Hans utgångspunkt är att vi ska ta hand om varandra. Men undrar varför något som ses så självklart när vi är barn blir så annorlunda när vi är vuxna:

– Om jag ställer fram en skål godis till min son är det en självklarhet att han ska dela det med sina syskon eller med kompisar som eventuellt är hemma. Då blir det väldigt märkligt varför det ska vara annorlunda senare i livet.

Petter har förvandlat ett handikapp till ett levebröd. Först med sina raptexter och nu med boken ”16 rader”.

Att han trots sina läs- och skrivsvårigheter tog steget och började skriva texter handlar om att det möjliggjorde ett helt annat uttryck, menar han. Först imiterade han engelska texter. De blev inte så bra och hans kompisar hånade honom. På svenska kunde han uttrycka helt andra känslor.

– Jag har alltid haft lätt att prata om känslor, haft många tjejkompisar och alltid pratat mycket med min mamma. Så den spärren var borta. Jag hade läst en bok på komvux av Goethe, som jag förstod var en fräsig författare, och eftersom jag ville skriva om kärlek på ett seriöst sätt refererade jag till hans karaktär Werther och då blev det så här (Petter börjar rappa):

och kärlek, jag lider mer än unge Werther det är mitt
hjärta
som värker, ventilerar trycker ut
allt så smärtan tar slut

– Och helt plötsligt blev det hur tungt som helst och det lät intellektuellt också. Vi hade respekt för amerikanska rappare som var intellektuella, vi gillade en grupp som hette Gang Starr, som var en respekterad grupp med ett sofistikerat språk. Jag ville göra en liknande grej på svenska.

I dag drömmer han om att ge ut fler böcker och berättar att han börjat intressera sig för poesi och dikter. Tankarna handlar om hur man kan göra dikter tillgängligt för yngre, om det går att skriva dikt idag som skulle kunna revolutionera.

Mitt tips är att Petter Alexis Askergren gör det.

Fotnot: Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) var en tysk författare. Romanen ”Den unge Werthers lidanden” (Goethes första) gavs ut 1774 och skildrar Werthers olyckliga kärlekskamp.

ID. Petter

Namn: Petter Alexis Askergren.
Yrke: Musiker.
Aktuell: Författare till boken ”16 rader” (Brombergs).
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och tre barn.
Om att göra fyra konserter med Sveriges radios symfoniorkester på Berwaldhallen: ”Jag är lite rädd, samtidigt som jag är superstolt.”
Om att vara folklig: ”Jag är en folklig rappare och jag är jättestolt över det. Det är ju människor som gillar det jag gör som är bränslet till min motor, som gör att jag får hålla på med det som jag är passionerad för.”
Om att han öppnat restaurang med schysta villkor: ”Vi har inte manifesterat att vi har bra villkor, men ja vi har kollektivavtal, det är inga konstigheter.”
Om reaktionerna på ”16 rader”: ”Jag är överväldigad av att jag fått så sjukt mycket uppmärksamhet. Det finaste berömmet är när unga människor skriver till mig på twitter om att de läst sin första bok, vilket händer flera gånger i veckan. Sedan har vi alla dessa svensklärare som tycker att de har fått ett nytt verktyg. Där har jag fått bra respons.”
Till boken finns en spotifylista, tanken är att man ska kunna lyssna på låten och sedan läsa texten om den, eller tvärtom.

Petters boktips!

  • Klas Östergren, Gentlemen
  • Graham Greene, Den mänskliga faktorn
  • Françoise Sagan, Bonjour tristesse
  • Pär Lagerkvist, Dvärgen
  • Gunilla O Wahlström, Kirre
  • Art Spiegelman, Maus I och II