SR:s Dagens eko refererar till Dagens Industri som har låtit kreditupplysningsföretaget UC gå igenom boksluten i nära 12 000 aktiebolag inom vården.

På 20-i-topp listan över lönsamma företag mätt i vinst per anställd finns åtta behandlingshem.

Störst vinst per anställd gör Bellakliniken som sysslar med plastkirurgi. Sedan följer tre Nåjden behandlingskonsult som ägs av Investors Aleris. På andra plats kommer Jan Emanuel Johansson HVB-hemsbolag som nu är sålt till Frösunda som i sin tur ägs av ett riskkapitalbolag. På tredjeplats finns Brostugegården som tar sig an funktionshindrade.

– Jag tror att riskapitalbolag är intresserade av framgångsrika företag där det finns förutsättningar att kunna växa till ändå större företag med ändå större lönsamhet. Då tror jag också att det finns behandlingshem som är i fokus, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh till Dagens Eko.

Sedan 2008 har antalet vårdföretag ökat med 60 procent. Samtidigt har vårdföretagens medelresultat ökat med 25 procent och företagens totala vinst har ökat med 50 procent.

Men sedan 2010 har förlusterna i branschen ökat med nära 34 procent. UC drar slutsatsen att det är de nya företagen som dras med lönsamhetsproblem.