Besvikelsen är stor. Nu behöver de utbildningen till undersköterska för att få nytt jobb. De är förtvivlade och upprörda, de tio före detta anställda på Jome Omvårdnad som KA träffar hos Kommunal i Södertälje. Det har gått två veckor sedan polisrazzian mot deras arbetsplats. I nuläget sitter tio personer häktade och ytterligare ett antal personer är misstänkta för grovt bedrägeri.

– Vi hade kurs på kontoret och så stod det på dörren att det var stängt. En väninna knackade på och då kom polisen och öppnade och sa att vi inte fick komma in, berättar en av de tio kvinnorna. Alla vill vara anonyma.
 

De tio har under 1,5 års tid gått en undersköterskeutbildning genom Omvårdnadslyftet, som finansieras av statsbidrag från Socialstyrelsen. Det betalas ut via Södertälje kommun. När polisen slog till mot Jome Omvårdnad hade personalen tre veckor kvar av sin utbildning, som har ägt rum dels på arbetstid och dels på fritiden. Nu kommer kommunen inte betala ut pengarna till Jome Omvårdnad. Det betyder att Jome Omvårdnad är skyldigt utbildningsföretaget hundratusentals kronor, och utan de pengarna blir det inga fler lektioner och inga betyg.

– Kunde inte razzian väntat tre veckor till, jag fattar inte, säger en av kvinnorna och skrattar uppgivet.

Flera av dem har sökt nya jobb, men får höra att de måste vara undersköterskor.

– Vi är offer och vi lider. Jag bryr mig egentligen inte om jobbet hos Jome, men jag är jätteledsen, jag tänker hela tiden på kursen, säger en kvinna och brister i gråt.

Kommunal vill att kommunen ska gå in och finansiera de sista veckorna av utbildningen och hade ett möte med ledningen i måndags.

– Vi kan bara vädja till kommunen att de ska se fördelarna med att ni får bli klara med utbildningen. De kommer behöva utbildad personal och ni har språkkompetens som behövs i Södertälje. Men de säger att de inte har något ansvar för er utan att det är Jome, säger Anders Johansson som är studieorganisatör på Kommunal i Södertälje, till de tio kvinnorna.

Men kommunen har sagt till Kommunal att de i alla fall ska höra med Socialstyrelsen om det går att omdisponera pengarna på något sätt. Om kommunen inte går in och hjälper till så ska Kommunal se om Arbetsförmedlingen kan göra något. Men än är inget klart.

Den där tisdagen möttes flera av polisen när de kom till jobbet. Andra blev uppringda av kolleger eller av läraren som sa åt dem att inte komma dit. Och några blev uppringda av kommunen som sa att de genast skulle lämna sin brukare för att de inte längre fick arbeta där – brukare som också var deras anhöriga. Sedan dess har de inte hört något från kommunen.

– De ringde runt till brukarna men de ringer inte till oss anställda. Det tycker jag är ett dåligt sätt av kommunen. Det tog verkligen hårt på oss allihopa. Den här ovissheten, att inte veta någonting. Det har tagit kål på oss, säger en kvinna.

Misstankarna mot företaget handlar bland annat om att biståndsbedömare ska ha lurats att bevilja hemtjänst till folk som inte behövde den, och sedan har insatserna inte utförts. Företaget misstänks även ha lurat till sig nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen. Men de tio före detta anställda arbetade. Merparten av dem hade jobbat där i över ett år. En kvinna bara en månad. De säger att de inte någon aning om vad som pågick och trivdes bra.

– Det var bra. Vi var nöjda. Hon (Jome Omvårdnads vd, red.anm) var en jättesnäll arbetsgivare. Vi läser bara i tidningen och vet inget mer, säger en av de före detta anställda.

Flera berättar om hur dåligt de mår nu. Att de fortfarande är chockade och har svårt att sova om nätterna. De är besvikna på sin före detta arbetsgivare. Men allra mest är de besvikna på Södertälje kommun. De var anhöriganställda trots att kommunen förbjudit det, men de hade fått andra besked av arbetsgivaren. Dessutom har kommunen sagt att det är okej att jobba hos anhöriga om man också går till fler brukare, och det gjorde flera av dem. Nu har kommunen har tagit över, och Jomes personal säger att deras anhöriga inte mår bra av förändringen.

– Det är vi som tar hand om dem fortfarande, ska jag säga till dig. Vi gör ändå kommunens jobb. Vad har de tjänat på det? De skulle ha tänkt på det här innan. Inte bara tänka på sig själva, att de vill ha tillbaka pengarna. De skulle ha tänkt på oss anställda och på brukarna.

Södertäljes socialdirektör Gilda Johansson beklagar att det finns anställda som har kommit i kläm och säger att det säkert hade gått att göra något annorlunda i anslutning till razzian. Men hon poängterar att kommunen inte har något arbetsgivaransvar för Jome Omvårdnads personal och inte har någon möjlighet att ta över personalen. Däremot ska hon undersöka vad som går att göra för att de ska få gå klart utbildningen.

– På måndag ska jag ta kontakt med Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen för att se om de kan göra något. Jag ska ta upp det med våra politiker också. I framtiden har vi ett behov av kompetensen som de har, därför är det tråkigt och olyckligt att det blir på det här sättet, säger Gilda Johansson.

Vad tänker du att politikerna skulle kunna göra?

– Allt handlar ju om pengar.

I måndags kom det inte in någon novemberlön på personalens bankkonton. Några har rätt till A-kassa, men det tar tid, särskilt när en sådan sak som arbetsgivarintyg kompliceras av att arbetsgivaren sitter häktad. Kommunal har ett 50-tal fall av löneskulder som de ska driva mot Jome Omvårdnad, och det kommer troligen vara Kommunal som sätter företaget i konkurs när de ska begäras in. Men det tar tid att få ut pengar från den statliga lönegarantin, och under tiden får personalen försöka klara sig ändå. Men inte alla har någon att låna pengar av.

Vad gör ni då?

– Det är det vi vill ha svar på. Vad ska vi göra? Var ska man ta vägen? Man kommer ingenstans. Jag har varit sjukskriven och arbetsgivaren ska betala första två veckorna. Arbetsgivaren finns inte. Var ska jag ta vägen? säger en av de tio kvinnorna.