Initiativet har tagits av kommunens energi- och klimatstrateg Jonas Dahl. Han vill sätta Alingsås på kartan som en cykelstad. Samtidigt vill han ge hemtjänsten bättre arbetsmiljö.

– Tanken är att man ska slippa cykla omkull i halkan på en tvåhjuling och i stället cykla på en trehjuling, säger Jonas Dahl.

Anna-Karin Benson-Bengtsson tror att lastcyklarna kommer att göra skillnad i jobbet.

– Ja, vid de tillfällen där vi behöver bära ut fyra kassar, då har vi varit två personer när vi inte haft bil. Nu slipper vi gå långa sträckor. Det är bara att enkelt öppna frontluckan, lasta in och cykla i väg, säger Anna-Karin Benson-Bengtsson.

Hon arbetar i innerstaden där de flesta cyklar till och från vårdtagarna.

– Vi får låna en bil vid inköp. Nu kan vi göra dem utan att göra det, säger Anna-Karin Benson-Bengtsson.

Även om hon tycker att det tog ett tag att hitta balansen så tror hon att det kommer att gå bra att köra omkring på en fullastad cykel, skälet är att den är både lätt att styra, växla och bromsa.

Men trots att Jonas Dahl som tog initiativ till cyklarna hade ambitioner att ge hemtjänsten bättre arbetsmiljö har Kommunals skyddsombud inte fått någon information.

– Det är en god tanke, men det är inte genomtänkt. Men om det är frivilligt att använda dem kan vi inte säga att det är dåligt, säger Anneli Sporrong, Kommunals sektion i Alingsås.

Samtidigt är det andra saker som Anneli Sporrong vill prioritera för att förbättra arbetsmiljön i hemtjänsten. Arbetsmiljöverket har nyligen riktat kritik mot att arbetsbelastningen är hög, personalen inte hinner ta raster, att det är stressigt och stor risk för belastningsskador.

– Det finns inga andra mirakelmedel än att öka upp bemanningen, säger Anneli Sporrong.