Niklas Hurtig, drifttekniker.

Den franska multijätten Veolia fick nyligen ett nytt kontrakt på ytterligare tio år i Norrtälje kommun, efter att ha funnits där sedan år 2002. Det är unikt. Närapå all VA, vatten- och avloppsdrift i Sverige sköts av kommunerna, ofta i form av kommunala bolag.

VA ska skötas offentligt, det är inget ett privat bolag ska tjäna pengar på, anser Kommunal. Den uppfattningen delar sektionen i Norrtälje.

Offentlig eller privat drift, det har Niklas Hurtig inga synpunkter på.

– Det är ovanför våra huvuden hur politikerna vill ha det, säger han, men tycker att det är bra att Veolia åter fick kontraktet. Han har fortfarande fullt upp med att sätta sig in i allt nytt, efter bara ett års anställning.

Niklas Hurtig arbetar i Hallstaviksområdet. Tidigare var han instrumenttekniker på Holmens Bruk.

Nu åker han runt i en skåpbil med loggan Veolia Vatten. Ibland kan det bli upp till tio mil om dagen. Jobbet är friare utanför brukets grindar och lönen lite bättre.

Ivrig att förklara visar han inne på vattenverket i Hallstavik hur reningsprocessen fungerar. Han var nyss här och justerade en ph-mätare, så att den visar rätt värden.

Han berättar entusiastiskt hur han tar hem den bärbara dat-orn, när han har jour. Via den kan han koppla in sig på varje vatten- och reningsverk samt de 25 pumpstationerna. Har en pump stannat vid något verk kan han starta en annan, tills felet är åtgärdat.

Jobbet kan handla om allt från att se till att det finns järnklorid för att rena avloppsvatten till att ta prover eller ta isär och laga en pump. En strumpa, som slängts ner i toaletten, kan ha fastnat i pumphjulet.  

Han vet redan en hel del om Veolia, eftersom han har varit med på konferenser, Sweden together, både i Stockholm och utanför Köpenhamn.

– Många är specialister på vatten och avlopp inom koncernen och det är givande att lära av dem, säger han på väg till Edsbro reningsverk för att göra en veckotillsyn.

Nackdelar i jobbet, nej, han kan inte komma på några utom att han missar julbordet, för då har han jour.

På kontoret vid reningsverket i Hallstavik finns Roger Sundberg. Han är en av dem som har erfarenhet av tiden som kommunanställd.

Han är numera chef för samtliga reningsverk och pumpstationer i kommunen. När KA intervjuade honom för elva år sedan var han drifttekniker och Kommunals representant. Redan då var han nöjd med sin nye arbetsgivare.

När Veolia tog över år 2002 fick de anställda ett lönepåslag på i genomsnitt 2 000 kronor och respons för sitt yrkeskunnande. Det var annat än hos kommunen. Där hade personalen sparat och effektiviserat i Kommunals Kom An-projekt. De borgerliga politikerna beslutade i alla fall att lägga ut verksamheten på entreprenad.

– I och med det satsade de inte på oss längre, säger han.

Han tillägger:

– Jag blir skogstokig när ett privat företag missköter sina patienter. Men Veolia tar sitt jobb på allvar.

Han är tveksam till om Kommunal egentligen vill ha ”gubbarna” inom Veolia Vatten och vill inte nämna genomsnittslönen.

– Det skapar ännu mer gnäll om löneskillnader mellan oss och kvinnor inom barnomsorg och vård.

Men Kommunal vill ha engagerade ”gubbar”.

Det kan Kommunals sektion i Norrtälje intyga. Sektionen har haft fackliga träffar med dem. Sju är medlemmar i Kommunal. Andra tillhör Vision.

– Det är svårt att skapa intresse för facket, men sektionen ger inte upp. Vi värnar om våra medlemmar, oavsett om de jobbar privat eller offentligt, säger Åza Alpmark, regionalt fackligt ombud.

Genomsnittslönen för Kommunals medlemmar inom Veolia Vatten är 26 000 kronor.

ID. Niklas Hurtig

Ålder: 43 år. Yrke: Drifttekniker. Bor: Häverödal, Hallstavik. Arbetstider: 07.00-16.00, jour var 5:e vecka. Arbetsområde: 5 reningsverk, 25 pumpstationer, jour även på vattenverken. Om facket: Ingen har frågat om jag vill vara med. Men jag var med i Pappers i Holmens Bruk. Fotnot: Åsa Alpmark, regionalt fackligt ombud för Kommunal, välkomnar Niklas att bli medlem i Kommunal och sektionen kommer att ta kontakt med honom.

Fackets vattenkampanj

1,9 miljoner namnunderskrifter, så mycket har de europeiska fackföreningarna samlat in för att lämna över till EU-kommissionen.
De vill ha lagstiftning om att tillgång till vatten och sanitet är en mänsklig rättighet. Dessutom kräver de att EU ska verka för att vatten och sanitet ska skötas offentligt.
Kommunal delar den synen. Kampanjen har främst drivits av EPSU,  europeiska federationen för offentliganställda, där Kommunal är medlem.