Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om Lisa Björck som arbetar med medlemsvärvning inom Kommunal. Hon har tagit en arbetsmetod från USA till Sverige som handlar om att engagera medlemmar och kollegor på arbetsplatsen. Ombudsmännens jobb blir att svara på frågor och ge verktyg så att arbetarna själva kan lösa konflikter i stället för att en betald ombudsman går dit och gör det åt medlemmarna.

Jag är jättenyfiken på den metoden och vad jag skulle kunna göra för att få med mina kollegor. Jag tror att det är ett sätt att arbeta som är framtiden för facket.

I dag har många som varit fackligt aktiva under en lång tid fastnat i fastlagda maktstrukturer. Det gör mig arg. För jag känner att jag som är ung och aktiv och engagerad blir tillbakahållen. Det tar lång tid innan jag får gå utbildningar som egentligen alla som är under 30 år har rätt att gå. Jag får till exempel inte bli skolinformatör, då man är rädd att jag är oproffsig och ska tycka för mycket politiskt. Samtidigt vet jag att jag skulle bli en grym skolinformatör! Och jag tror att ungdomar skulle tycka att det var kul att det kom någon under 30 som vet hur dagens arbetsliv ser ut. Som lever i det som ska bli deras verklighet efter skolan.

Jag har varit medlem i sju år och det här är min och mina vänners upplevelser.

Min besvikelse på Kommunal ger just mig mer olja på mitt brinnande engagemang. Men andra engagerade personer har Kommunal förlorat eftersom de inte fått information om hur de kan utbilda sig och arbetsplatsombudet är helt osynligt. Man kan fråga sig varför man ska gå med i facket när nya på arbetsplatsen inte ens får en förfrågan från sitt arbetsplatsombud?

Därför gillar jag det jobb som Lisa Björck gör och försöker sprida. Hon och andra organiserare tar tag i människor som vill vara med. Som vill och har ett hjärta som brinner för lön och arbetsmiljö och som har kunskap om det.

I dag använder inte Kommunal sina medlemmar till fullo eftersom många av oss inte släpps fram. Släpps vi inte fram kan vi heller inte driva frågor som gör att vi kan få en ny regering efter valet 2014. Det är dags för Kommunal att ta klivet in i framtiden.