Hur känns det?
   – Bra. Det är ett kvitto på våra ambitioner att man kan laga god mat även på ett sjukhus. Men det är inte bara vi i köket som har del i det här, utan det är hela lasarettet.

 

Är det hemligheten bakom att ni vann, att alla anställda är involverade i sjukhusmaten?
   – Ja men det handlar egentligen om patienterna. Vi lagar god mat och den är näringsriktig och vi tar hänsyn till vad våra gäster vill ha. Och maten fungerar också som läkemedel. Det är nog lite nytt att dietister och läkare kan mötas. Det är viktigt med bra mat på så många områden, i sårvård till exempel är det viktigt med mycket proteiner. Sen är det ju så att nöjda patienter läker fortare än missnöjda patienter.

Ni serverar fortfarande maten i kantiner.
   – Ja det har blivit vanligare att man delar ut brickor, men då blir var och en hänvisad till det som finns på brickan. Med kantiner behöver vi inte hålla på och värma upp brickor i efterhand.

Är det ovanligt alltså att använda kantiner?
   – Jag vet att man strävar efter att få bort det men jag har ingen aning om hur många lasarett som har kvar det.

Finns det en risk att ni slår er till ro nu när ni vunnit pris?
   – Nej, då får vi kämpa för att försvara titeln. Och det finns definitivt massor med saker kvar att göra och utveckla.

Hur ska priset, de tre utbildningscheckarna på 10 000 kronor vardera, användas?
   – Jag vet inte, vi har nyss fått reda på att vi vunnit.

Har du några synpunkter?
   – Det måste bli någon form av fortbildning för vår del, eftersom alla är utbildade för storhushåll.

Hur har ni firat segern?
   – Inget speciellt ännu, men det kanske blir tårta eller nåt.

Vad tycker du om att ha tävlingar i sjukhusmat?
   – Både och. Men om det gagnar den goda saken så ser jag det inte som så tokigt.