Det är avslutningsdag för de tiotal elever som från och med i dag kan titulera sig undersköterskor. Carin Takalo och Theresa Schneider från Upplands Väsby har precis tagit var sin bit från marsipantårtan där texten ”USKA” fortfarande går att uttyda.

De ingår i den första kull av undersköterskor som utbildats inom formen för lärlingsvux, en utbildning som Medlearn drivit på uppdrag av ett tiotal stockholmskommuner.

Carin Takalo och Theresa Schneider hade andra yrkeskarriärer men ville byta yrkesbana och trivdes när de började extrajobba inom vården. Problemet var att de inte kom in på en utbildning till undersköterska eftersom de båda gått treårigt gymnasium en gång i tiden. Carin Takalo sökte och sökte och sökte. Och sökte igen. Men fick nej. Theresa Schneider gjorde samma sak:

– Jag provar igen tänkte jag. Jag fortsätter… och sedan blev jag jätteglad när jag hittade det här och sedan fick besked om att jag kommit in!

I dag är Theresa Schneider färdig undersköterska. Och praktikplatsen förvandlas till henne arbetsplats eftersom hon fått en fast anställning på 70 procent på Sabbatsbergs äldreboende.

Carin Takalo ska fortsätta att jobba extra på sin praktikplats men drömmer om ett jobb på sjukhus:

– Jag vill till geriatriken på Karolinska sjukhuset. Det är min dröm, det har jag sagt ända från början. Jag har verkligen haft en längtan efter att bli undersköterska, att få titeln!

Theresa Schneider och Carin Takalo hade tur. De sökte en nystartad utbildning som få kände till. Hade den haft fler sökande hade de sannolikt fått nej ännu en gång på grund av att de redan har en gymnasieutbildning.

Den studie- och yrkesvägledare inom Stockholms stad som håller i urvalet till lärlingsvuxutbildningen som Carin och Theresa gått konstaterar att det är samma regler som gäller för lärlingsvux som för yrkesvux och den kommunala vuxenutbildningen. Det vill säga:

– Den här gången har vi kunnat ha en annan öppenhet för en större målgrupp eftersom det funnits platser att erbjuda. Det är nystartat vilket ger färre sökande. Annars gäller att den som står långt ifrån arbetsmarknaden och saknar gymnasieutbildning ska prioriteras, säger Helene Persson, studie- och yrkesvägledare i Stockholms stad.

Lärlingsvux

Undersköterskeutbildningen inom lärlingsvux är en praktikinriktad vårdutbildning. 70 procent av utbildningstiden tillbringas ute på en arbetsplats.
Trots namnet har den ingenting med de klassiska lärlingsutbildningarna att göra, eleverna får ingen lön under utbildningen utan får ta vanligt studielån från CSN.
Lärlingsvux (eller lärlingsutbildning för vuxna) infördes hösten 2011.
Under 2013 fanns ca 3850 årsplatser på lärlingsvux, inom en mängd olika yrken.