Alejandro Caviedes, Kommunal i Umeå.Alejandro Caviedes.

Varför är just du en av de åtta nominerade, tror du?
  – Jag vet faktiskt inte. Det känns ovant att prata bra om sig själv men jag försöker vara aktiv och inspirera medlemmar att själva engagera sig fackligt. Men jag är förvånad för jag är van vid att folk tycker att jag är så besvärlig. Inte bara arbetsgivare utan även inom politiken och inom facket. Ombudsmännen tycker ofta att jag är besvärlig.

Och hur känns det att ha blivit nominerad?
  – Jag blev helt ställd när jag fick reda på det och jag har fortfarande svårt att svälja det. Men det känns kul.

Vad tycker du själv är viktigt när man har ett fackligt förtroendeuppdrag?
  – Det som gör skillnad är när medlemmar själva går ihop på arbetsplatsen och tar fajten. Det är det viktigaste att få medlemmar att göra det.

Har du någon egen facklig förebild?
  – Vad heter han? Jimmy Hoffa (Amerikansk fackföreningsledare, ordförande i Teamsters Union 1957-1971, Reds anm.)

Vad tycker du om idén att utse en facklig hjälte i en sorts tävling så här?
  – Jag är lite halvkritisk till att ha en tävling. Det är viktigare att folk går ihop och engagerar sig. Men det är väl en rolig grej, och inte så farligt.

Årets fackliga hjältedåd

Priset delas ut för femte gången. Vinnaren utses på LO:s ungdomsforum på Runö, den 28 november. Priset delas ut av LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin, som även sitter i juryn tillsammans med SSU:s ordförande Gabriel Wikström och ABF:s ordförande Helen Pettersson.
Nominerade, förutom Alejandro Caviedes, är:
• Organiseringsgruppen, Kommunal och dess projektledare Lisa Björk.
• Handels elevmedlemsringare; Daniel Söderberg Talebi, Kristofer Öhrn, Helena Forsgren, Veronica Orostica Roa och Maria Lindgren.
• Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket.
• Lovisa Englund, Fastighets.
• Fanny Berglund, Livs.
• Logentklubben, Transport.
• Robert Roos, IF Metall