Majoriteten i Uddevalla (de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet) vill spara 14,5 miljoner kronor på Socialnämndens område 2014. Bland annat ska Arödsdals äldreboende i Ljungskile läggas ned. Kommunstyrelsen fattar det formella beslutet om besparingarna nästa vecka, men varslet om uppsägningar har redan lämnats in till Arbetsförmedlingen.
  – Våra medlemmar har tagit mycket stryk de senaste åren. Det här är att sparka på någon som redan ligger, säger Krister Kronlid, ordförande för Kommunals lokala vård- och omsorgssektion.

 Krister Kronlid, Kommunal i Uddevalla.Krister Kronlid.
Foto: Peo Nilsson

Under de senaste åren har Uddevalla lagt ned flera verksamheter inom vård och omsorg. 36 personer har förlorat sina arbeten, men många anställda har också flyttats till andra tjänster i kommunen. Nu är organisationen så slimmad att möjligheterna till omplaceringar i stort sett är uttömda, enligt Krister Kronlid.
  – En majoritet av de här 60 personerna kommer att sägas upp, det är min bedömning i dagsläget.

Kommunal har protesterat mot nedskärningarna, både genom formella protokollsanteckningar och en debattartikel i lokaltidningen Bohusläningen. I februari nästa år arrangeras en manifestation för välfärden dit Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt är inbjuden.
  – Vi har inte så många verktyg, men vi gör det vi kan för att visa våra medlemmar att vi inte ger upp frivilligt. Vi tar striden så länge vi kan, säger Krister Kronlid.