Kjell Sjödin, ombudsman Kommunal.Kjell Sjödin, ombudsman.

Kommunals a-kassa har drygt 70 000 medlemmar som inte är medlemmar i Kommunal.
  Kassan har sedan i mars skickat brev till dessa direktanslutna för att informera om att Kommunal har en inkomstförsäkring som kan ge dem högre ersättning vid arbetslöshet.
  I brevet finns också ett erbjudande om att Kommunal kan ringa upp medlemmen för att berätta mer om försäkringen.
  De som inte vill bli uppringda måste kontakta a-kassan för att säga nej.
  – Vi har inte fått några klagomål från någon för att de måste säga till oss för att slippa telefonsamtal från Kommunal, säger a-kassans föreståndare Helena Wågberg.

Namnen på de övriga, som inte avböjt kontakt, lämnas över till förbundet.
  Dessa namnuppgifter skickas till Sundsvall där sex personer från Folksam i Sundsvall ringer dem för Kommunals räkning. Det är Folksam som administrerar inkomstförsäkringen.
  Kjell Sjödin, ombudsman i Kommunals avdelning Mellersta Norrland, betonar att de som ringer upp företräder Kommunal i telefonluren.
  – Det är vi som ringer upp även om Folksam gör det åt oss, säger han.
  Ibland sitter Kjell Sjödin med och lyssnar på samtalen för att kunna hjälpa till och svara på frågor som rör förbundet och villkoren för medlemskap.
  Han är lokalt ansvarig i Kommunal för detta projekt.

Sedan i mars har cirka 19 000 direktanslutna i a-kassan ringts upp. Omkring en av sju uppringda väljer att bli medlem i Kommunal.
  – Alla klarar inte medlemskraven eller inkomstgränsen i försäkringen. Men det överraskande att så många väljer att gå med när vi ringer och diskuterar medlemskapet med dem, säger han.
  Att så många inte känner till inkomstförsäkringen förvånar honom. Kommunal har kanske inte lyckats nå ut till alla om sin inkomstförsäkring.
  – Det visar sig i alla fall att många av dem vi ringer inte har jättekoll på vad Kommunal och alla de förmåner som det innebär att vara med i förbundet, säger han.

Kommunals telefonkampanj till de direktanslutna i a–kassan kommer att fortsätta till i mars nästa år. Redan nu övervägs att förlänga den med tanke på hur många nya medlemmar den har genererat.
  Samtidigt fortsätter antalet direktanslutna i a–kassan att öka med fler medlemmar än vad Kommunal med sin kampanj har värvat bland a–kassans medlemmar.
  När kampanjen startade i mars var det cirka 70 000 direktanslutna medlemmar i a–kassan, i november är de över 73 000.

Så funkar Kommunals a-kassa

Den som är arbetslös kan som mest få 80 procent av 18 700 kronor i månadslön i a–kasseersättning.
Kommunals a–kassa fyller på så att medlemmar i Kommunal får 80 procent av högst 35 000 kronor i månaden i ersättning. Den ersättningsgrundande inkomsten beräknas på ett genomsnitt av det den arbetslöse tjänat under de senaste 12 månaderna.
Utfyllnaden från inkomstförsäkringen gäller i 100 dagar. Sedan måste den arbetslöse under ett år kvalificera sig på nytt igen.
Kommunalare som tjänar upp till a–kassans tak, 18 700 kronor i månaden, får inte någon utfyllnad från inkomstförsäkringen.
Denna inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften till Kommunal. Förbundet betalar för försäkringen en premie motsvarande 10 kronor per medlem.
Sedan starten 2008 har det från försäkringen betalats ut drygt 80 miljoner kronor till nära 13 000 arbetslösa kommunalare.