Vad är veggivore?
  – Jag hittade begreppet i New York Times. Veggi betyder förstås grönsaker och vorare är latin och betyder att lustfyllt äta. Veggivore är vi som föredrar grönsaker men äter kött ibland om djuren har haft det bra. Det är en global trend, många vill minska på köttet och äta mer grönt. Det finns inte ett självklart uttal på ordet.

 Cecilia Vikbladh, författare till Veggivore.Cecilia Vikbladh.
Foto: Martin Martinsson

Behövs det ett särskilt namn för att äta lite kött?
  – Ja, det gör det. Varje gång man ska förklara vilken livsstil man har så kommer en lång harang, så det är bra om det finns ett ord som säger precis hur man är. Jag har inte sett ordet i Sverige än men jag är säker på att det kommer in i ordlistor inom några år. I New York skapas mycket trender och där känner många till det.

Vad är ditt bästa tips om man vill äta mindre kött och mer grönt?
  – Det är att inte tänka ”nu ska jag inte äta kött”, utan det bästa är att äta mer grönt och fokusera på det när man ska sätta ihop en måltid. Många går bet om de tänker att de inte får äta något kött. Man kan börja med något recept då och då.