Ärtplättar 12 st:
200 g frysta gröna ärter, tinade
1 handfull myntablad
1 ägg
1 äggula
1 dl vispgrädde
½ dl vetemjöl
salt och peppar
smör till stekning

Paprikafyllning:
3–4 paprikor, röda eller gula
2–3 msk olivolja
1 röd chilifrukt
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk honung
salt och peppar

Svamp:
1 msk olivolja
300 g svamp, t ex karljohan
eller ostronskivling
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här:
• Häll samtliga ingredienser till ärtplättarna, utom smöret, i en matberedare. Kör tills du får en jämn smet. Smält smöret i en stekpanna. Skeda upp drygt 1 msk smet. Bred ut den till ca 7 cm i diameter. Tillaga först i ca 3 minuter på ena sidan, sedan lika länge på andra sidan eller tills smeten stelnat. Lägg upp plättarna på en tallrik och fortsätt med resten av smeten, det ska bli 12 tunna plättar.
• Sätt ugnen på grill eller högsta möjliga värme. Halvera och kärna ur paprikorna. Rosta paprikorna med skalet uppåt på lätt oljad bakplåt tills de är svarta och bubbliga, ca 20 minuter. Ta ut paprikorna och täck dem med en fuktig kökshandduk. Efter ca 10 minuter går det lätt att skala dem.
• Finhacka chili, schalottenlök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs chili och lök en kort stund på mellanvärme. Se noga till att löken inte bränns.
• Skär paprikan i mindre bitar och blanda ner tillsammans med honung, salt och peppar. Låt det koka samman i ett par minuter. Tillsätt ett par matskedar vatten om det blir för torrt.
• Hetta upp oljan i en stekpanna. Ansa och skär svampen i ganska grova bitar. Stek svampen på hög värme i ca 3 minuter. Sänk värmen och tillsätt 1 msk smör. Tillaga på svag värme tills vätskan har absorberats. Salta och peppra.
• Lägg en ärtplätt på tallriken, skeda upp paprikafyllningen. Lägg ännu en plätt ovanpå. Avsluta med svampen och ytterligare en plätt.

TIPS!
• Dubbla receptet om ärtplättarna ska vara huvudrätt.
• Skippa att rosta paprikorna
• ugnen om du inte har tid. Fräs dem direkt med chili och lök i stället.

Fotnot: Receptet kommer från boken Veggivore av Cecilia Vikbladh.