Det kan tyckas vara en insinuant fråga, eftersom Moderaterna inte längre vill synas som ”det nya arbetarpartiet” utan rentav som ”arbetarpartiet”. 
  Men den politik Moderaterna driver ger ju hela tiden stora fördelar för dem som driver vinstdrivande företag i välfärden, som får miljoner i subventioner för att anställda ungdomar som man ändå skulle anställt eller får köpa sjukhus för reapris. Så att någon slags tack för hjälpen skulle förekomma är inte särskilt fantasifullt eller konspirativt att tänka sig.
  Man behöver inte nämna USA, där hisnande ekonomiska bidrag från företagen förlamar beslutsförmågan.  Det räcker faktiskt med att gå till vårt grannland Tyskland för att hitta exempel på tacksamma storföretag.

Tyskland har flera gånger bromsat EU:s försök att införa hårdare utsläppsregler för bilar, trots att bilindustrin lätt klarar av kraven. I somras var det dags igen.
  Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ringde personligen runt till EU:s regeringschefer och lyckades få med sig dem på att skjuta upp hårdare regler i fyra år till.  De nya kraven skulle framför allt ha berört tyska bensinslukande bilar som Mercedes och BMW.
  Merkel slapp en diskussion i valrörelsen om att utsläppskraven skulle hota  jobben inom bilindustrin.  När hon väl var omvald avslöjades att familjen Quandt, som äger BMW, skänkt Merkels kristdemokratiska parti 690000 euro, motsvarande drygt 6 miljoner kronor. Tack för hjälpen, skulle man kunna säga.

Det var på det tyska parlamentets hemsida som miljongåvan publicerades, eftersom de skarpa tyska reglerna kräver att så stora bidrag omedelbart offentliggörs. 
  Men Sverige då, vi som brukar slå oss på bröstet över hur okorrumperade vi är? Dessvärre ligger vi nästan jumbo på detta område i Europa.
  I det förslag som nyligen antytts av regeringen ska de samlade beloppen redovisas, men bara en gång om året. 
  När det gäller större belopp vinglar regeringen fram och tillbaka. Dels säger man att större bidragsgivare ska offentliggöras, men samtidigt ska frågan om fortsatt anonymitet utredas.
  Beror detta vinglande på den växande kritiken mot vinster i välfärden? Det är svårt att undgå intrycket att Moderaterna har något att dölja.