– Jag känner aldrig att jag har gjort det jag ska, det sätter sig i kroppen och jag mår dåligt. Det kan vara en sådan sak som att jag inte hann sitta fem minuter hos någon av kunderna, säger Marie Persson och suckar tungt.
  Hon är undersköterska och skyddsombud i hemtjänsten på Prästgårdsgatan i Sundbyberg. Nu sitter hon i köket som också är mötesrum i gruppens lokal. Då och då kommer en arbetskamrat för att hämta en matlåda.
  Prästgårdsgatan är en av de hemtjänstgrupper som Arbetsmiljöverket besökt i Sundbyberg.
  Kommunal anser att den negativa stressen är värst. Många går runt med dåligt samvete för att inte hinna med. Det är mer ärenden än tid. Enligt Kommunal är det många korta sjukskrivningar.
  Bristerna hänger ihop med ledarskapet. Chefen har haft ansvar för 130 fast anställda och lika många vikarier.

Pressen är stor. Arbetsmiljöverket anmärker på att gång­tiderna mellan kunderna inte är upptagna i systemet.  Samtidigt brister den fysiska arbetsmiljön. Många av kunderna bor i flerfamiljshus från 30-talet. Från entréplanet är det ofta en trappa upp till hissen. Det sliter när hemtjänstpersonalen ska hjälpa kunder ut och in, men också när tunga kassar ska bäras. Att få in hjälpmedel i de små lägenheterna är svårt. Badrummen är trånga och det är knepigt att hitta en bra arbetsställning.
  – Det känns i ryggen och axlarna att man står fel. Men man vill inte stressa en äldre person som står i duschen.  Det är väldigt många av oss som har problem med rygg och axlar, säger Marie Persson.
  Alla kan inte ta kisspauser. De toaletter som finns i närheten av kunderna saknar både fungerande lampor, papper och städning.
  – Det är så äckligt, men är det väldigt akut och man måste gå får man blunda och sätta sig, säger Eva Johansson, vårdbiträde och skyddsombud.

Ett annat stressmoment är Mobipen som registrerar tid och insatser hos kunderna. Kommunal uppskattar att det går åt en heltidstjänst för att rätta till alla felregistreringar.
  – När jag kommer hem somnar jag oftast direkt i soffan, säger Eva Johansson.
  Gittan Sommarhed, huvudskyddsombud och ordförande för Kommunals sektion Väst i Stockholm, anser att kommunens hemtjänstpeng på 340 kronor i timmen är det stora problemet.
  – Det går inte att bedriva en schyst verksamhet på de pengarna. Politikerna måste ta sitt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar,  säger hon.

Arbetsmiljöverket ser en rad brister i arbetsmiljöarbetet, framför allt brister riskbedömningarna hemma hos omsorgstagarna. Gittan Sommarhed ser de många chefsbytena som en förklaring.
  – Det har gjorts riskbedömningar, men det har gjorts omorganisationer och man har varit chefslösa i flera år. Samordnarna har inget ansvar för arbetsmiljöarbetet och det faller fort om det inte finns rutiner och ansvarig chef, säger Gittan Sommarhed.
  Även Inga-Lill Skogqvist, som är  vikarierande chef för hemtjänsten i Sundbyberg, anser att den organisation som varit orsakat arbetsmiljöproblemen. Sedan september finns en ny organisation med gruppchefer.
  – Jag är övertygad om att chefer på plats uppmärksammar arbetsmiljö på ett helt annat sätt, säger Inga-Lill Skogqvist.
  Arbetet med att åtgärda brist­erna har börjat. Skyddsombud och gruppchefer ska gå en utbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete.