Nyheter

Chef får lämna hyllat äldreboende

2013-10-23
Det hyllade äldreboendet Distansgatan 7 i Borås har utretts för problem i arbetsmiljön. Det ska ha förekommit sexuella trakasserier och kränkande behandling personal emellan. Nu får den uppmärksammade chefen lämna äldreboendet.
Läs mer

LO kräver bättre arbetsmiljölagstiftning

2013-10-23
På skyddsombudens dag, den 23 oktober, antog LO:s representantskap ett uttalande med krav på en bättre arbetsmiljölagstiftning. LO vill bland annat se ett återinfört ekonomiskt stöd för utbildning av skyddsombud samt att Arbetsmiljöverket får ökade resurser.
Läs mer

Nytt avtal klart med KFS

2013-10-23
Kommunal har tecknat ett nytt kollektivavtal med KFS på området Turism och Fritid. KFS är arbetsgivarorganisationen för kommunala bolag och avtalet rör bland annat medlemmar på sporthallar, djurparker och fritidsbolag. Cirka 1 100 anställda berörs.
Läs mer

Snart kan LOV bli obligatoriskt

2013-10-23
Snart kan det finnas privat hemtjänst i Sveriges alla kommuner. Moderaternas beslut om att LOV bör bli obligatoriskt innebär att alla fyra allianspartier vill att kommunerna ska tvingas införa valfrihet i hemtjänsten. Samtidigt utreds på regeringens uppdrag för- och nackdelar med ett sådant beslut.
Läs mer

Europafacket kan stämma EU

2013-10-23
Europafacket diskuterar möjligheten att stämma EU och medlemsländerna för brott mot löntagarnas fackliga och sociala rättigheter. Förhoppningen är att juridiken kan ge stöd för rätten till schyssta jobb och levnadsvillkor.
Läs mer

Vindrickande vårdare går med på förlikning

2013-10-23
Den vårdare som blev av med jobbet efter att ha druckit vin har förlikats med Mora kommun. Vårdaren får 325 000 kronor.
Läs mer

Debatt

Vinster i välfärden är fel väg att gå

2013-10-23
Det som händer i omsorgen är ett regelrätt bedrägeri. De äldre betalar ofta för tid som de aldrig får. Det fattas personal och timvikarier får slita utan trygghet. Det krävs mer personal — och en äldrevård utan vinster är enda ­alternativet, skriver Lisa Öhlin, vårdbiträde.
Läs mer

Ledare

Nu måste vi måla nya bilder!

2013-10-23
Personlig tränare, informationstekniker, säljare, revisor, banktjänsteman … yrken som lockar studenter just nu visas upp i en stor, blank reklambilaga, full av leende, framgångsrika unga på karriärtrappan.
Läs mer

Kolumnen

Därför var Lindh min förebild

2013-10-23
Den 11 september hedrades Anna Lindh runt om i landet. Som första kvinnliga SSU-ordförande var Anna Lindh en av mina stora förebilder. När Anna Lindh framträdde i tv var jag alltid stolt. Vad som än hände i världen kunde hon förklara och på ett tydligt sätt ta ställning.
Läs mer

Fråga KA

Går lönebidrag före fast anställd?

2013-10-23
Får man ta in en person med lönebidrag att arbeta i exempelvis köket på en vårdavdelning, när det redan finns fast anställd personal med behov av andra arbetsuppgifter? Och detta på grund av nyligen diagnostiserad kronisk sjukdom? Det finns ingen kökstjänst, utan köksarbetet ingår i det dagliga arbete som ska fördelas på avdelningen om det inte tillsätts av en person med lönebidrag.
/Önskar rättvisa
Läs mer