– Jag tycker att jag borde få rätt. I mitt jobb går man och står mycket, jag är ganska kort också vilket gör vissa arbetsuppgifter extra jobbiga, säger Marica Jönsson.

En dom i våras i Högsta förvaltningsdomstolen, gav en frisör rätt till graviditetspenning, trots att hon inte hade återkommande tunga lyft i sitt arbete. Något som det ställdes hårda krav på innan från Försäkringskassans sida för att graviditetspenning skulle godkännas.

Domen kan ge fler kvinnor rätt i efterhand. En av dem är Marica Jönsson.
   Det var i vintras som hon fick avslag från Försäkringskassan. Men att gå till jobbet i restaurangen på Sunderby folkhögskola i Luleå i slutet av graviditeten var inte aktuellt.
   – Det var tungt. Jag orkade inte jobba. Jag fick ta ut komptid som jag hade i stället, och föräldrapenning för mitt första barn, som jag har sen tidigare.

Hennes fackliga ombud kontaktade Kommunal, som i sin tur vände sig till LO-TCO Rättsskydd.  Efter en första omprövning hos Försäkringskassan ändrade kassan beslutet till att Marica Jönsson skulle få en fjärdedels graviditetspenning, med hänvisning till frisördomen. Men LO-TCO Rättsskydd kräver att hon får hel graviditetspenning.
   – Beslutet om en fjärdedels ersättning var inte särskilt välmotiverat. När jag gått igenom ärendet så anser jag att Försäkringskassan inte har utrett hennes arbetsförhållanden tillräckligt väl, säger Kerstin Burman, jurist på LO-TCÒ Rättsskydd.

Sen domen om frisören kom har andelen avslag minskat. Och andelen ändrade beslut för de om begär omprövning har ökat kraftigt.
Handläggarna har fått utbildning och instruktioner om hur den nya bedömningen ska göras.
   – Det är bra att vi fått ett tydliggörande. Att man står mycket i jobbet kan räcka för att få graviditetspenning, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig för föräldrapenningfrågor vid Försäkringskassan.

Marica Jönssons fall är det första från Kommunal efter förändringen av tillämpningen.
   – Det blir skarpt läge att testa det här för olika yrkesgrupper. Nu testas det gentemot Kommunals arbetsuppgifter så får vi se vad det leder till, säger Kerstin Burman.

Marica Jönsson i Luleå tror ett positivt utslag för henne kan ha stor betydelse för andra i samma situation.
   – Har man den här typen av arbetsuppgifter så ska man ha rätt till graviditetspenning om man inte orkar med jobbet i slutet av graviditeten, säger hon.

Dom i målet kommer troligen någon gång under hösten/vintern.
   Försäkringskassan lämnade för ett år sen över ett förslag till regeringen om att slopa bedömningarna helt och hållet och i stället införa en generell graviditetspenning. Men inget har hänt med förslaget ännu.

ID. Marica Jönsson

Ålder: 27 år. Bor: Luleå. Yrke: Restaurangbiträde/Receptionist på Sunderby folkhögskola.

Gravidtetspenning

Ersättning ges i högst 50 dagar, tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.
Den som blivit förbjuden att fortsätta sitt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan få graviditetspenning för varje dag som förbudet gäller.
Ersättningen betalas ut längst till och med den elfte dagen före beräknad förlossning.
De sista 10 dagarna före beräknad förlossning kan man i stället ta ut föräldrapenning.
Graviditetspenningen ger knappt 80 procent av sjukpenninggrundande inkomst.